Žádné nové tváře. Sociálně vyloučené lokality na Šluknovsku vytvářejí místní

20.03.2012 19:21

Příliv nepřizpůsobivých z celé země na Šluknovsko jako příčina napětí v regionu? Ani omylem, říká nejnovější studie vládní Agentury pro sociální začleňování.

Žádné nové tváře. Sociálně vyloučené lokality na Šluknovsku vytvářejí místní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod DSSS ve Varnsdorfu

Šluknovský výběžek zná po událostech loňského srpna a září pravděpodobně každy obyvatel Česka. Zdejší pnutí mezi majoritou a obyvateli sociálně volučených lokalit několikrát po sobě vyeskalovalo v pochody nikým nekontrolovaného davu, které málem vyústily v regulérní pogrom. Nejen regionální politici spatřovali příčinu v sestěhovávání převážně Romů do předražených ubytoven, které jejich majitelé koupili v často dezolátním stavu a vydělávali na sociálním vyloučení zdejších obyvatel.

Migrace z celé ČR? Velký omyl, jde o místní

Všechno je ale trochu jinak, jak ukazuje nová studie Agentury pro sociální začleňování. Nepotvrdily se zprávy o příchodu stovek chudých lidí z různých částí republiky na Šluknovsko. Lidé migrují především za dostupným bydlením v rámci regionu," uvedla podle serveru Novinky.cz vládní zmocněnkyně Šimůnková při představení studie šluknovským starostům.

Podle čísel ASZ se dá prý dokonce hovořit o odlivu chudých lidí z regionu. Zatímco jich posledních letech na Šluknovsko přišlo 416, 520 sociálně vyloučených kraj opustilo. Dalším zajímavým číslem je více než 400 lidí, kteří začali v posledních třech letech pobírat dpříspěvek na živobytí.

Podle šéfa ASZ Martina Šimáčka se ve Varnsdorfu jako hlavní problém ukazuje dlouhodobý pobyt chudých na předražených ubytovnách, které přitom mají sloužit jako krátkodobé nouzové bydlení. "Město přitom nemá dostatek bytových kapacit a funkční bytovou politiku, která by zajistila jiné bydlení než na ubytovně i pro lidi s nízkými příjmy," uvedl podle Novinek .cz Šimáček. Že se na Šluknovsku neděje v zásadě nic strašného, jak místní v médiích popisují zdejší realitu," naznačila pro ParlamentníListy.cz před časem i starostka severočeského Duchcova Jitka Bártová. "Podle mého jde o mediální humbuk. Na drobnou kriminalitu sociálně vyloučených jsou obyvatelé Duchcova zvyklí. Umí v tom ´chodit´. Pro obyvatele dosud velmi klidného Šluknovska je to ale evidentně dosud nezvyklá situace, prot protestují," uvedla Bártová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…