Žádné prázdniny, páni ministři. Vláda je letos bez „dovči"

21.07.2014 9:07

Členové vlády patří mezi ty, kteří letos možná nebudou mít dovolenou. Vládní koalice by totiž ráda protlačila sněmovnou celou sérii klíčových zákonů. Pravicové opozici se ale některé návrhy zákonů nelíbí a chtějí zákony blokovat. Deník Právo se ptal ministrů na jejich prázdninové plány, ale ti se shodují, že možná stráví léto ve sněmovně.

Žádné prázdniny, páni ministři. Vláda je letos bez „dovči"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybářská loď, ilustrační foto

Vláda by měla mít čtrnáct dní volna, a to od 11. srpna. Jenže je otázkou, zda se schůze sněmovny nenatáhne až hluboko do srpna. To by pak museli rušit dovolené poslanci i členové vlády. Zvlášť poslanci ČSSD si určitě dobře pamatují, jak i v opozici jde zdržovat schůzi. Před dvěma lety obstrukcemi šest dní a nocí blokovali projednávání reformních zákonů Nečasovy vlády. 

„Pro mě je hlavní, abychom prosadili důležité zákony, takže varianta číslo jedna je, že strávím dovolenou ve sněmovně. Ale uvítal bych variantu druhou, na kterou se hodně těším, tedy dva týdny v jižních Čechách či na jižní Moravě. Bude to taková klasická česká dovolená: s dětmi na výletech, na hradech a zámcích,“ popsal své plány Právu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) prý nechtěl o své dovolené hovořit, ale posteskl si. „Poprvé v životě mi o ní rozhoduje někdo jiný, a to pan premiér a pan Kalousek, takže počkám, co bude,“ uvedl Babiš.

Na ryby za polární kruh

Záleží na tom, zda opozice dostojí svým tvrzením, že zákony bude blokovat. „V žádném případě obstrukce, ale chystá velmi důkladné projednávání,“ popsal šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek to, čeho se bojí vládní koalice. 

„To se zeptejte pana Kalouska, jestli nějaká dovolená bude. Kdyby ano, tak pojedu do Ruska na ryby,“ řekl Právu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten tam prý jezdí každý rok a letos se chystá až za polární kruh. „Stejně většinou vše, co chytím, pustím,“ říká o svém rybaření Chovanec.

Podle zjištění Práva jsou plány ministrů shodné s tím, co očekávají od dovolené i jiní. Někdo touží po moři s vnoučaty, někdo vyrazí na kole po vlastech českých a další s dětmi po hradech a zámcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…