Žádné uprchlíky, šokoval dnes Zeman. Jenže on toho k věci řekl ještě více. Čtěte

24.06.2015 13:27

REPORTÁŽ Vřelého přivítání nejen od hejtmana se dostalo hlavě státu v Jihlavě. „Měli byste převzít vládu v této zemi,“ chválil způsob řízení kraje prezident Miloš Zeman. Na setkání s krajskými zastupiteli také žoviálně poznamenal, že „ženu poslal do vězení“, takže „kdyby měla nějaká z dam zájem, má příležitost“. Zcela vážná slova ovšem do něj zazněla v souvislosti s migrační krizí.

Žádné uprchlíky, šokoval dnes Zeman. Jenže on toho k věci řekl ještě více. Čtěte
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezidenta Miloše Zemana přivítal hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek

„Vážený pane prezidente, milý Miloši, vážené dámy, vážení pánové,“ uvítal hlavu státu hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek, který ujistil, že předpokládá, že budou pokládány během debaty zajímavé otázky a předal slovo prezidentovi: „Vážený pane hejtmane, milý Jirko, dámy a pánové. Jsem rád, že jsem na Vysočině a vy znáte můj vztah k tomuto kraji, který je zcela odlišný od jiných regionů,“ zahájil prezident svou úvodní řeč. Konstatoval, že právě kraj Vysočina je jediným, který od roku 2010 hospodaří s přebytkem a ocenil, že kraj peníze investuje a vyzvedl také místní participativní rozpočet. „Jste daleko lepší a měli byste převzít vládu v této zemi,“ uvedl Zeman s odkazem na stomiliardový státní deficit.

Ženu poslal do vězení i s ženou hejtmana

Omluvil pak svou manželku: „Poslal jsem ji do vězení i s ženou pana hejtmana. Jsme tohoto času svobodní mládenci, tak kdyby měla nějaká z dam měla zájem, má příležitost,“ uvedl také prezident. Ivana Zemanová totiž v době, kdy se prezident účastnil setkání se zastupiteli, zahájila návštěvu ženské věznice ve Světlé nad Sázavou. V debatě pak zazněla první otázka, která se týkala uprchlické krize. „Zastávám názor, který vychází z pohádky o jezinkách. Jen dva prstíčky tam strčíme, jen co se ohřejeme, hned zase půjdeme. Tvrdím, že nejde o několik set nebo tisíc uprchlíků. Jde o řetězovou reakci,“ uvedl Zeman.

Nelze vyloučit, že mezi migranty jsou džihádisté

Blíž pak popsal své stanovisko v této otázce: „Jak víte, chcete-li řetězovou reakci zastavit, musíte začít od začátku. Když už běží, těžko ji zastavíte. Z tohoto důvodu se domnívám, že bychom neměli přijímat žádné uprchlíky ze zemí nám kulturně velice vzdálených. Něco jiného je přijímat například Ukrajince. Já sám jsem lobboval za repatriaci ukrajinských Čechů,“ připomenul Zeman. „Nelze vyloučit, že migrační vlna přijde i z Ukrajiny a tam je jazyková bariéra poměrně malá. Kromě toho jsou tito lidé pracovití a jsou schopní se asimilovat. V České republice žije 5 procent cizinců a z větší části jsou to Ukrajinci. Nejsem proti migraci jako takové, ale pokud jde o migraci tohoto typu z Afriky, zejména z Libye, myslím si, že by to bylo neštěstí nejen pro nás, ale i pro ně, protože by byli vykořenění ze svého prostředí. To, co bychom měli dělat, je pomáhat uprchlíkům na jejich vlastním území nebo na území sousedním. Nelze vyloučit, že mezi těmito migranty mohou být džihádisté, a dokonce organizované pašerácké gangy, které vybírají nemalé peníze, mohou převážet i budoucí teroristické buňky,“ dodal.

Evropské dotace prezident nepokládá za zaplevelení

Jeden ze starostů, kteří se besedy účastnili měl pak připomínku: „Náš systém je zaplevelen řadou dotačních programů pro obce a pro kraje. Je potřeba obcím více věřit i formou změny rozpočtového určení daní,“ zmínil. Prezident pak reagoval: „Evropské dotace nepokládám za zaplevelení, kdybychom se jich vzdali, přijdeme o 630 miliard korun. A domácí dotace? V tom bych s vámi velmi souhlasil. Přerozdělení ve prospěch obcí je serióznější než žádat o dotace na cokoli a využívat osobních známostí,“ doplnil Zeman.

Dnes ještě navštíví hlava státu společnost JIHLAVAN airplanes, s. r. o., kde by měl také debatovat se zaměstnanci. Po 16. hodině se setká s občany a samosprávou Nového Veselí a otevře naučnou stezku s názvem Vodní stezka kolem Veseláku. Během třídenní návštěvy se prezident například podívá do Náměště nad Oslavou, Havlíčkova Brodu nebo navštíví společnost MANN+HUMMEL Service v Nové Vsi u Okříšek. Půjde o druhou Zemanovu návštěvu ve funkci prezidenta v Kraji Vysočina. Poprvé region navštívil loni na konci června. Dvoudenní program připravují pracovníci krajského protokolu také pro první dámu. Ta přijala pozvání na ekologickou farmu do Ratibořic a navštíví nově zpřístupněné telčské podzemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…