Žádný Andrej Babiš, se svými novinami prý nejlépe pracuje Zdeněk Bakala. Saša Uhlová popsala, jak to dělá

16.07.2015 19:09

Přispěvatelka Deníku Referendum Saša Uhlová se ve svém nejnovějším komentáři zabývala miliardářem Zdeňkem Bakalou. Přečtěte si, co o něm napsala.

Žádný Andrej Babiš, se svými novinami prý nejlépe pracuje Zdeněk Bakala. Saša Uhlová popsala, jak to dělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Podle Uhlové je na Bakalovo podnikání v českých médiích poukazováno mnohem méně, než by si ve skutečnosti zasloužil. Připomněla, jak se v listopadu 2004 ptali redaktoři Respektu Bakaly, zdali mu nevadí, že OKD získal od lidí, kteří za něj nedali ani korunu ze svého, protože je koupili za peníze vytažené z dolů? „Pakliže to udělali, aniž porušili zákon, a o tom jsem přesvědčen, tak jim tleskám a blahopřeji, protože udělali dobrej deal,“ odpověděl jim tehdy s tím, že je podle něj daleko horší, když něco ukradl stát a pak to rozdal občanům, ale úplně jiným než těm, kteří to ukradl.

Redaktorka ve svém komentáři rovněž poukázala na to, že v současné době si majitele časopisu Respekt a vydavatelství Economia (Aktuálně.cz, Hospodářské noviny) média nevšímají už téměř vůbec. „Skoro to působí tak, jako kdyby uvedená média sponzoroval za mlčení o OKD,“ píše novinářka, která podotkla i to, že Bakalovo hospodaření s médii je v záporných hodnotách.

„Redakce Respektu se dokonce rozhodla o svém majiteli neinformovat vůbec. Tento závazek nikdy zcela nedodržela a v září 2014 šéfredaktor Erik Tabery v editorialu napsal, že „vývoj ukázal, že je to rozhodnutí neudržitelné, a to hned ze dvou důvodů. Zaprvé aktivity majitele se staly i důležitou politickou agendou a zadruhé mediální scéna se mezitím – co do vlastnictví – výrazně proměnila,“ zmiňuje Uhlová následně známá fakta, ale ihned dodává, že se pohled Respektu na Bakalu téměř nezměnil.  

Celý text Saši Uhlové o Zdeňku Bakalovi si můžete přečíst ZDE.

Situace se podle ní změnila počátkem roku 2014, kdy MF Dnes přišla se sérií textů, které obsahovaly informace, jež už roky předtím vysílali Reportéři ČT. „K tomu přibylo pár nových informací, které unikly z Ministerstva financí ovládaného Andrejem Babišem, jenž je zároveň majitelem těchto novin,“ poukazuje Uhlová na to, že šlo spíše o politický boj Babiše s premiérem Bohuslavem Sobotkou než o sledování člověka, který je pozitivně vnímán více v Praze než v Ostravě a hlavně v Kladně, kde prodal byty novému majiteli i s nájemníky, kteří neměli okamžité peníze na nákup svého bytu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…