Žádný hodný a zlý islám neexistuje! To nenapsal žádný extremista, ale... Podívejte se sami kdo

08.01.2015 10:05

Europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda píše na serveru echo24.cz, co je podle něj největším nebezpečím pocházejícím z islámu. Kromě problému neexistence „jednoho hodného a jednoho zlého islámu“ vidí jako problém existenci tzv. „šedé zóny“. „Je to mlčící, často málo nábožensky vzdělaný a nejistý muslimský mainstream, který připouští na domácí půdě nahlas – v Evropě spíš potichu – možnost kruté odplaty za urážky Proroka, islámu, víry, zvyků a tradic,“ uvádí v reakci na středeční masakr v Paříži. Na ParlamentníchListech.cz reagoval nejen na středeční tragédii v Paříži. Všímá si i poslední výzvy Tomia Okamury a protiakce „kebabem proti debilitě“. „Nejsem ani pro obtěžování muslimů, ani pro den kebabu,“ napsal.

Žádný hodný a zlý islám neexistuje! To nenapsal žádný extremista, ale... Podívejte se sami kdo
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Svoboda

Lidovec Pavel Svoboda na základě sledování situace podle svých slov dochází k závěru, že neexistuje „hodný islám“ a „zlý islám“. „Tahle mediální lež se poslední dobou šíří napříč médii a politickými uskupeními stejně nebezpečně jako kdysi populární filozofie tzv. multikulturalismu, který je mezitím už bezpečně mrtev,“ konstatuje.

„Na debatách a panelových diskusích i osobních setkáních se vzdělanými muslimy a orientalisty v Praze i Bruselu získá člověk lehce dojem, že existují dva islámy. Jeden spravedlivý a zbožný, respektující a mírumilovný, přísný, ale milosrdný. Druhý – odpadlický, nenávistný, s touhou sadisticky zabíjet bližní, a to pokud možno před televizními kamerami, aby přitom teklo opravdu hodně krve,“ přiznává Svoboda.

Ale skutečnost je podle něj jinde. „Kromě problému neexistence „jednoho hodného a jednoho zlého islámu“ vidím ještě problém přidružený. Existence tzv. „šedé zóny“. Je to mlčící, často málo nábožensky vzdělaný a nejistý muslimský mainstream, který připouští na domácí půdě nahlas – v Evropě spíš potichu – možnost kruté odplaty za urážky Proroka, islámu, víry, zvyků a tradic,“ píše a dodává, že Evropané mají toto kruté období již za sebou.

Celý článek Pavla Svobody ZDE:

Největším problémem je „mlčící šedá zóna“

Svoboda se domnívá, že běžní muslimové nevidí jako dobrý systém sekulární stát, kde se mimo jiné nesměšuje církevní právo se státním. „Většina muslimského mainstreamu tento rozdíl nevidí jako výhodu, a považuje ho naopak za nedostatek,“ varuje Svoboda a uvádí příklad z Velké Británie, kde bylo vládním vyšetřováním zdokumentováno 46 případů, kdy správní rady škol, sestávající převážně z muslimů, urputně bránily v rámci občanské výchovy výuce tzv. „britských hodnot“.

Šéf právního výboru EP Svoboda dále v textu poukazuje na to, že „běžný muslim považuje právo šaría – náboženské právo – za nadřazené mravně – a úplně nejlépe i normativně (muslimové si povětšinou přejí, aby šaría stála výš, než naše právo státní). To je problém mnohem hlubší, ze kterého terorismus a násilí nevzdělaných muslimů nepřímo pramení. Muslimský mainstream umožňuje sdílet přesvědčení, že naše pojetí státu, demokracie a svobody slova je v podstatě „hříšné“. 

„Největším problémem pro Evropu není teroristické odhodlání těchto šílenců, ale mlčící šedá zóna těch, kteří milují mír a pokoj, ale mlčí a upřímně celým srdcem věří, že se urážka odplácí smrtí. Řeči o vzájemné toleranci jsou jen řeči, dokud tato mlčící většina mlčí,“ napsal na serveru echo24.cz europoslanec Pavel Svoboda.

Nejsem ani pro obtěžování muslimů, ani pro den kebabu

Pavel Svoboda se na ParlamentníchListech.cz také vyjádřil k výzvě z Facebooku šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury.  Ten nás nabádal k obtěžování muslimů venčením psů a prasat u mešit či ignorováním kebabu.  Jakub Janda na to vyhlásil celonárodní den kebabu pod heslem „kebabem proti debilitě“. „Oba dva názory považuji za nesprávné. A to zdaleka ne proto, že chci zůstat nezúčastněn a "někde uprostřed". Je mi bližší Jandův omyl, než Okamurovy estrádičky. Ale nesouhlasím ani s jedním,“ napsal Svoboda a vysvětlil proč.

„Obtěžování muslimů znamená šíření názoru, že každý muslim je terorista, což je evidentní hlupství. Když už nic jiného, Okamurova výzva u nás naštěstí narazí na kritický nedostatek mešit a prasat chovaných v jejich blízkosti, popřípadě na lenost své vlastní drahocenné a pečlivě krmené prase k mešitě na přívěsném vozíku dovézt,“ uvádí k Okamurově výzvě.

„Jandova výzva k celonárodnímu dnu kebabu zase nepřímo říká, že (hodný) islám a (zlí) islamisté jsou dvě nesouvisející věci. To je – dle mého – obecně sdílený omyl. Existuje totiž šedá zóna mezi islámem a islamisty, která se vyskytuje mohutně právě v mešitách,“ zopakoval svůj názor europoslanec.

Celý článek ZDE:

Nejen teror, ale i mlčící šedá zóna islámu je problém

I na ParlamentníchListech.cz Svoboda připomíná, že pro mainstreamové muslimy v neevropských zemích a extrémní muslimy v Evropě je přiměřenou odplatou za urážku či rouhání smrt. „Tragédie satirického týdeníku Charlie Hebdo se odehrála v tomto kontextu.“ Má být trestem za cizoložství ukamenování? Šedá zóna mlčících muslimů si to zjevně myslí. Nedávný rozhovor na iDNES.cz s představitelem českých muslimů Abbasem hovoří poměrně jasně,“ je přesvědčen lidovecký europoslanec.

„Ve světle pařížské tragédie i Abbasova rozhovoru (na iDNES.cz s představitel českých muslimů) si můžeme gratulovat, že žijeme v prostoru, který zformovaly západokřesťanské hodnoty – úcta k jednotlivci, lidskému životu a lidským právům jako takovým. Hodnota je něco, zač je člověk ochoten něco obětovat. Co jsme pro úctu k jednotlivci ochotni obětovat my? Pokud nic, odsuzujeme se do role obětí těch, kteří za své ‚hodnoty‘ zabíjejí,“ uzavřel svou poznámku Svoboda.


 


 


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…