Žádný konec demokracie, to jen v kavárně spadly čelisti. Končící poslanec Šarapatka nevěřícně zírá na povolební komentáře

22.10.2017 22:31

Poslanec Milan Šarapatka, který usedl do sněmovny po volbách v roce 2013 a nyní se se zákonodárným sborem loučí, se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz rozepsal o výsledku současných sněmovních voleb.

Žádný konec demokracie, to jen v kavárně spadly čelisti. Končící poslanec Šarapatka nevěřícně zírá na povolební komentáře
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Ing. Mgr. Milan Šarapatka PhD.

„Včerejší volby razantně změnily českou politickou mapu. Voliči rozhodli v neprospěch tradičních partají a prý je to proto konec demokracie v Čechách. Není!“ konstatuje Šarapatka a dodává, že sotva se zavřely volební místnosti a objevily se první výsledky naznačující přesvědčivé vítězství Babišova ANO, okamžitě se vyrojily kritické a hanlivé názory tzv. pražské kavárny. 

„Že prý jsou naši voliči hloupí, protože se nerozhodli pro tradiční partaje, nebo že v naší republice dokonce zemřela demokracie. Stačí si přečíst několik komentářů k čerstvě proběhlým volbám, třeba v Reflexu ‚Vítězství Andreje Babiše: Národ zvolil nesvobodu‘, případně ‚Prohra liberálního světa‘. Nebo slova lídra Starostů Farského na Seznamu ‚Volby dopadly hrozivě‘. Typické je, že se nejkritičtější hlasy ozývají nejvíce právě od současných politických trpaslíků, TOP 09, KDU-ČSL nebo Starostů, kteří ve volbách propadli a dostali se do sněmovny jen tak tak s odřenýma ušima,“ řekl dále Šarapatka. 

Nic takového se podle něj však nestalo, voliči jen rozhodli o tom, že chtějí změnu a že jim standardní strany nejspíš nemají momentálně co nabídnout. 

„Kromě toho 78 poslaneckých mandátů hnutí ANO je sice úctyhodný výsledek, ale k postavení jednobarevné vlády to ANO nestačí. Buď se tedy ANO domluví na vládní koalici s dalšími stranami a bude muset při svém vládnutí respektovat i názory svých vládních partnerů, nebo postaví menšinovou vládu a bude se muset snažit získat podporu pro svoje vládní návrhy napříč celým politickým spektrem. V žádném případě ale nebude moci vládnout samostatně,“ sdělil Šarapatka.

Původní text ZDE.

Závěrem pak zkonstatoval, že jej překvapuje neochota některých politiků účastnit se povolebních jednání s vítězným hnutím ANO. „Již včera se v tomto smyslu vyjádřil předseda KDU-ČSL Bělobrádek, jehož strana s pouhými šesti poslanci ale stejně neznamená pro ANO v parlamentních počtech významnější podporu. Dnes odmítl jednat s vítězem voleb také předseda ODS Petr Fiala. To považuji za daleko vážnější, neboť povolební spolupráci dvou nejsilnějších stran považuji, co se týká jejích politických programů i počtu mandátů, za nejlogičtější,“ uvedl. Pánové předsedové si podle jeho slov nejspíš neuvědomili, že předvolební kampaň včera skončila a začala každodenní politická práce ve prospěch této země.

„Vyhýbání se vládní odpovědnosti bez předchozího jednání je proto znevážením vůle voličů a není absolutně namístě. V opačném případě přijdou hlasy, které od voličů jejich strany dostaly, vniveč a nemají ve sněmovně co dělat,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…