Žádný letní klid: Protřelý oligarcho Babiši, přilétlo z ČSSD ve věci „krize Šlachta“. Od toho, koho zasáhla

15.08.2016 13:21

Senátor a exhejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík (ČSSD) se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke zprávě bývalého ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty, již v minulém týdnu přinesla MF Dnes.

Žádný letní klid: Protřelý oligarcho Babiši, přilétlo z ČSSD ve věci „krize Šlachta“. Od toho, koho zasáhla
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za ČSSD Martin Tesařík.

MF Dnes přinesla ve svém vydání minulý týden informace o tajné zprávě, kterou pro poslance zpracoval bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta se svými detektivy. A právě přepisy nahrávek z Café Delux, kde se mimo jiné sešel jeden z tehdejších velitelů olomoucké policie Karel Kadlec s vlivným byznysmenem, prý ukazují, že se policejní špičky zvýšeně zajímaly o případ jednoho sociálního demokrata před stranickým sjezdem a že měly za cíl odstřelit Šlachtu. Jde celkem o čtyřicetistránkovou zprávu plnou odposlechů z vyšetřovaných kauz. Dominantní je kauza Vidkun, jež se zabývá možným napojením policejních špiček na lidi z kriminálního prostředí. V rámci zprávy byl zmíněn i bratr senátora Tesaříka.

„Snaha hnutí ANO o odstranění policejního prezidenta Tomáše Tuhého nebývale eskaluje,“ podotýká k celé situaci senátor Tesařík. Předseda hnutí Andrej Babiš si jde jako protřelý oligarcha podle něj tvrdě za svým. „Když není spokojen se svými výsledky na parlamentním hřišti, tak si nechá vytisknout billboardy, kde se staví do role bojovníka za nezávislou policii a boje proti korupci. Pokud to vše nestačí k dosažení žádaného výsledku, tak spustí jeho Lidovky kampaň, která nakonec vrcholí výzvou NBÚ, aby policejnímu prezidentovi sebralo prověrku. Po Lidovkách převezme štafetu MfD a tisknou se další části odposlechů, aby šlo fabulovat předčasné soudy,“ obouvá se do Babišových periodik Tesařík. A kritizuje i samotné novináře, kteří podle něj nepracují s informacemi, ale publikují neověřitelné úniky z tajných spisů či jejich podvrhy. „A ve své podstatě ničí nezávislost institucí, které mají vyšetřovat a pravomocně soudit se všemi zákonnými důsledky,“ dodal.

„O pozadí sporu kolem reorganizace policie nevím víc než běžný čtenář novin a divák televize. Nemám přístup k policejním odposlechům, nikdo mi neposílá utajované vyšetřovací spisy, nemám ‚zaručené odborné informace‘ jako aktivistický miliardář, který mluví o zlojedech v ČSSD. Mám jen hodně času při čekání v kolonách na dálnicích, na jejichž vylepšení ‚makají‘ odborníci z hnutí ANO (jakoby stát byl firma), snad i trochu zdravého rozumu a pár dohledatelných skutečností,“ podotýká Tesařík. A všímá si i zřízení vyšetřovací komise, jež měla zjistit, z jakého důvodu došlo ke sporům uvnitř policie. 

„Avšak informace o obsahu jednání unikají od prvního výslechu svědků. Je zajímavé, že právě Babišovy Lidovky a MfD přinášejí navíc i části utajovaných policejních spisů. Přitom úniky nejsou v zájmu informování veřejnosti, protože nikdo nezpochybňuje práci komise. Pouze jsou lidé, kteří chtějí zmanipulovat názor veřejnosti před tím, než věc zhodnotí komise. Případně chtějí vyvíjet nátlak na její členy, aby bylo rozhodnutí v jejich prospěch,“ sděluje Tesařík.

„Podle Šlachtových policistů měly údajně z okruhu Tuhého unikat informace o policejním vyšetřování. Toto podezření měla více než před rokem vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů pod dohledem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, ale věc měla být odložena pro nedostatek důkazů. Dnes novináři z Babišova mediálního impéria přetiskují uniklá podezření o jiných údajných únicích. Vše se hodně zamotává a vlastně není jasné, kdo by měl koho vyšetřovat za nelegální úniky policejních informací. Doufejme, že v tom mají jasno alespoň státní zástupci,“ uzavřel Tesařík se slovy, že Babiš se chystá před krajskými volbami poškodit sociální demokracii všemi dostupnými prostředky.

Babiš se nás chystá před krajskými volbami poškodit všemi dostupnými prostředky. Končí okurková sezóna a je na čase, aby premiér bouchnul do stolu. V naší zemi máme dělbu moci parlamentní, výkonné a soudní. Postupujme podle práva a nenechme manipulovat veřejností. Jsme strana, jejíž více než stoletá historie je založena na hodnotách a principech, které se neřídí podnikatelskými zájmy hnutí ANO.

Celý příspěvek Martina Tesaříka:

ZASLOUŽÍME SI ČESKO BEZ MANIPULACÍ
BABIŠOVI NOVINÁŘI JAKO UTRŽENÍ ZE ŘETĚZU

Snaha hnutí ANO o odstranění policejního prezidenta Tuhého nebývale eskaluje. Babiš je podnikatel, kterého především zajímá dobývání „nových trhů“, své opovrhování parlamentní demokracií jako „žvanírnou“ již vyjádřil v médiích mnohokrát. Jako protřelý oligarcha si jde tvrdě za svým. Když není spokojen se svými výsledky na parlamentním hřišti, tak si nechá vytisknout billboardy, kde se staví do role bojovníka za nezávislou policii a boje proti korupci. Pokud to vše nestačí k dosažení žádaného výsledku, tak spustí jeho Lidovky kampaň, která nakonec vrcholí výzvou NBÚ, aby policejnímu prezidentovi sebralo prověrku. Po Lidovkách převezme štafetu MfD a tisknou se další části odposlechů, aby šlo fabulovat předčasné soudy.

Mediální rozsudky

Bratři Čapkové, Bass či Poláček by se asi hodně divili, k jaké propagandě se propůjčují současní novináři v kdysi vážených Lidových novinách. Média dnes již nepracují s informacemi, které prověřují, třídí a vyhodnocují. Místo toho publikují neověřitelné úniky z tajných spisů či jejich podvrhy, vynášejí rozhodnutí místo soudů a ve své podstatě ničí nezávislost institucí, které mají vyšetřovat a pravomocně soudit se všemi zákonnými důsledky. To vše s odvoláním, že veřejnost má právo o těchto věcech vědět. Tento argument může platit jen ve výjimečném případě, kdy někdo brání vyšetřování či ovlivňuje soudce. U nás se však stalo zvykem, že sama média se snaží předem ovlivnit nezávislost rozhodování institucí, které jsou zřízené zákonem či ústavou. Samozřejmě nejde jen o novináře, protože druhou stranou mince jsou různí policisté, státní zástupci a členové různých zájmových skupin, kteří jim ve svém zájmu informace „pouštějí“. Je to samozřejmě cesta do pekel, která pozvolna rozebírá a znevěrohodňuje demokratický právní stát. Na místo rychlé střelby od pasu jen rychlá mediální smrt.

Tuhý spor o policii

O pozadí sporu kolem reorganizace policie nevím víc, než běžný čtenář novin a divák televize. Nemám přístup k policejním odposlechům, nikdo mi neposílá utajované vyšetřovací spisy, nemám „zaručené odborné informace“ jako aktivistický miliardář, který mluví o zlojedech v ČSSD. Mám jen hodně času při čekání v kolonách na dálnicích, na jejichž vylepšení „makají“ odborníci z hnutí ANO (jakoby stát byl firma), snad i trochu zdravého rozumu a pár dohledatelných skutečností.

Mezi koaličními stranami vznikl konflikt o reorganizaci policie, do něhož se zapojili i státní zástupci. Poslanecká sněmovna založila vyšetřovací komisi, kterou vede Pavel Blažek z opoziční ODS. Ta by měla zjistit, z jakého důvodu došlo ke sporům uvnitř policie a zda měli státní zástupci oprávněný důvod do reorganizace policie zasahovat a jestli byla forma, kterou tak učinili, v mezích zákona. Komise by měla mít pár měsíců na to, aby sdělila svůj závěr. Má pravomoci vyslýchat, seznamovat se s utajenými dokumenty. Avšak informace o obsahu jednání unikají od prvního výslechu svědků. Je zajímavé, že právě Babišovy Lidovky a MfD přinášejí navíc i části utajovaných policejních spisů. Přitom úniky nejsou v zájmu informování veřejnosti, protože nikdo nezpochybňuje práci komise. Pouze jsou lidé, kteří chtějí zmanipulovat názor veřejnosti před tím, než věc zhodnotí komise. Případně chtějí vyvíjet nátlak na její členy, aby bylo rozhodnutí v jejich prospěch.

Kdo vyšetří úniky úniků?

Podle Šlachtových policistů měly údajně z okruhu Tuhého unikat informace o policejním vyšetřování. Toto podezření měla více než před rokem vyšetřovat Generální inspekce bezpečnostních sborů pod dohledem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, ale věc měla být odložena pro nedostatek důkazů. Dnes novináři z Babišova mediálního impéria přetiskují uniklá podezření o jiných údajných únicích. Vše se hodně zamotává a vlastně není jasné, kdo by měl koho vyšetřovat za nelegální úniky policejních informací. Doufejme, že v tom mají jasno alespoň státní zástupci.

Babiš se nás chystá před krajskými volbami poškodit všemi dostupnými prostředky. Končí okurková sezóna a je na čase, aby premiér bouchnul do stolu. V naší zemi máme dělbu moci parlamentní, výkonné a soudní. Postupujme podle práva a nenechme manipulovat veřejností. Jsme strana, jejíž více než stoletá historie je založena na hodnotách a principech, které se neřídí podnikatelskými zájmy hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…