Žádný "minischengen" nechceme, promluvili sborem premiéři V4

03.12.2015 18:14

Premiéři zemí V4 se shodli na tom, že „minischengen“ nepřichází v úvahu. Důležitější je podle nich lepší obrana vnější schengenské hranice a efektivnější průběh azylové procedury včetně registrace samotných běženců. A ukázali na Řecko. Informuje iDNES.cz

Žádný "minischengen" nechceme, promluvili sborem premiéři V4
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Ve čtvrtek se v Praze sešli premiéři zemí V4, Bohuslav Sobotka, Robert Fico, Viktor Orbán a Beáta Szydlová, aby spolu projednali současnou situaci. Výsledkem bylo následující společné prohlášení, ve kterém se vyjádřili ke zprávám o možné vzniku užší verze schengenského prostoru.

„Oportunustické návrhy na převratnou přeměnu současného Schengenu do tzv. 'mini-Schengenů' v jakékoliv možné formě a rozsahu, a stejně tak přímé či skryté snahy o omezení volného pohybu jdoucí za právní rámec a ohrožující hlavní úspěchy evropské integrace, nejsou přijatelné. Tyto návrhy neřeší příčiny současné krize, ale pouze odvádějí politickou pozornost,“ stojí ve společném prohlášení předsedů vlád Česka, Slovenska, Maďarska a Polska.

Celý text zde

„V rámci Evropské unie existují snahy o spolupráci jen mezi některými zeměmi Evropské unie. Schengen je velký závazek, my bychom chtěli tento prostor zachovat,“ řekl maďarský premiér Orbán. Kontrola hranic by měla podle něj stále spadat pod povinnost národních států, Řecko ale svoje povinnosti neplní.

„Jsme připraveni jim pomoci,“ prohlásil Fico a zároveň ale dodal, že ti, jež V4 kritizuje, by měli tuto kritiku unést. Uvedl také, že Slovensko žaluje rozhodnutí o přerozdělujících kvótách pro uprchlíky.

Premiéři se shodli na tom, že jejich země jsou připraveny a ochotny nabídnout veškerou pomoc a spolupráci Francii, kde nedávno došlo k teroristickým útokům.

Zároveň se premiéři sešli i s prezidentkou Jižní Koreje Pan Kun-hje. Sobotka připomněl, že Jižní Korea je hned po Německu druhým největším obchodním partnerem a Fico dodal, že existuje možnost spolupráce mezi zeměmí V4 a Jižní Koreou například v oblasti energetiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…