Žádný mír. Je to všechno banda feťáků a kriminálníků, napsal vlivný ukrajinský publicista

17.09.2014 10:48

Bývalý účastník vojenských zahraničních misí a nyní nezjnámější ukrajinský bloger Dmitrij Tymčuk ve svém posledním komentáři opět hodnotí krizi na Ukrajině. Raduje se z přijetí lustračního zákona a opatrně vítá i udělení větší samostatnosti regionům na východě země. Přesto nevěří v mír.

Žádný mír. Je to všechno banda feťáků a kriminálníků, napsal vlivný ukrajinský publicista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ukrajiny a Evropské unie

„Zpráva o tom, že teroristé z Doněcké a Luhanské lidové republiky vytvoří společné ozbrojené síly Nového Ruska, které budou podléhat jednomu velení, mě skutečně rozesmála. Oni mohou klidně vytvořit třeba mezigalaktické síly či použít jiný termín, ale pořád to bude jen banda feťáků a zločinců. Ruské vojáky v Donbasu už asi přestalo bavit být terčem pro opilé a dezorientované žoldáky. Proto tlačili na Moskvu, aby dostala jednotlivé bojové skupiny pod kontrolu. Vytvoření jednotného velení je pro nás každopádně špatná zpráva, protože účinnost síly nepřítele se tím bezpochyby zvýší. Je ovšem nejisté, jestli žoldáci a separatisté přijmou nová pravidla hry. Takže uvidíme," přemítá Tymčuk.

„Druhou špatnou zprávu je skutečnost, že mají Rusové i přes podpis dohody s EU a Ukrajinou 12. září v úmyslu zavést clo na ukrajinské zboží. Ruský ministr pro hospodářský rozvoj oznámil, že vláda schválila pravidla upravující výši cla na ukrajinské zboží a následně odložila termín, kdy by měla vstoupit v platnost. Aby tak splnila podmínky Dohody o přidružení, které byly před pár dny podepsány. A to je další důvod, proč bychom se měli od Ruska držet dál než od Zimbabwe. Vývozní či dovozní závislost na Rusku bychom měli zachovat jen v případě hromadného nákupu balalajky a matrjošky. Všechno další by bylo pouze útokem na ekonomickou bezpečnost Ukrajiny," upozorňuje Tymčuk.

„Za pozitivní zprávu naopak považují hlasování ukrajinského parlamentu, na základě něhož bylo potvrzeno udělení speciálního statusu samostatnosti pro východoukrajinské regiony a amnestie pro povstalce. Lokální volby se budou v luhanském a doněckém regionu konat letošního 7. prosince. Udělení větší samostatnosti je v novém zákonu garantováno na příští tři roky. Součástí zákona je rovněž možnost užívat ruštinu jako úřední jazyk a podpora státu při financování socioekonomického rozvoje těchto oblastí. Amnestie se potom vztahuje na všechny příslušníky ozbrojených formací a všechny ty, kteří se postavili proti antiteroristickým operacím se zbraní v ruce," informuje Tymčuk.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Na jednu stranu ten zákon tak trochu signalizuje, že jsme Donbas předali nepříteli. Na druhou stranu je třeba říci, že šlo o nezbytný krok. Musíme se podívat pravdě do očí. Žoldáky jsme mohli rozdrtit na prášek jedině do té doby, než jim poslal Putin na pomoc hordy ruských vojáků. Ukázalo se, že takové síle nemůžeme úspěšně čelit. Jistě bychom mohli přikročit k dalšímu kolu mobilizace a dát zbraň dalším stovkám tisíců našich chlapců a utopit Donbas v krvi. To by však jistě nebylo optimální řešení," připouští Tymčuk.

„Osobně si od samého začátku stejně myslím, že krizi v Donbasu nelze vyřešit mírovými prostředky. Čistě teoreticky bychom mohli tamějším regionům nabídnout větší svobodu a pak postupně utahovat šrouby. To by však Rusko rozhodně nenechalo bez reakce. Pro konečně vítězství však potřebujeme zapracovat na naší armádě, jejíž kvalitní základ byl položen při současných akcích. Musíme se na celý problém dívat i z ekonomického hlediska. A v neposlední řadě zůstává otázkou, jestli tento dar Kyjeva Moskvu a separatisty uspokojí navždy. V každém případě je nutné vytvořit opevněnou obrannou linii podél celé hranice okupovaného území," má jasno Tymčuk.

„Jednoznačně nejvíce pozitivní zprávou však dle mého je, že Nejvyšší rada Ukrajiny i Evropský parlament zároveň ratifikovaly Dohodu o přidružení k EU. Přes všechny drobné výhrady jde nepochybně o velké strategické vítězství naší země. Však to také byl hlavní důvod, proč to všechno před pár měsíci na Majdanu začalo. Síly dobra dosáhly vítězství v boji se zlem reprezentovaným Janukovyčovou diktaturou úspěchu. Žádná jiná země Evropské unie nemusela obětovat tolik úsilí a životů svých nejlepších synů, aby se mohla stát součástí evropské rodiny," připomíná Tymčuk.

„Na druhou stranu všichni chápeme, že přidružení neznamená to samé co členství. Revoluce ještě zdaleka neskončila a my můžeme poděkovat Putinovi, že nasměroval svou agresí tolik našich spoluobčanů směrem k EU mnohem rychleji a účinněji než všechny řeči o demokracii a evropských hodnotách dohromady," s nadsázkou děkuje ruskému prezidentovi Tymčuk.

„S velkou radostí také vítám přijetí lustračního zákona, který sice prošel v parlamentu horko těžko, ale na to se historie ptát nebude. Je pravda, že mnoho poslanců pro něj původně nechtělo hlasovat. Tisíce obyčejných Ukrajinců stojících pod okny parlamentu je však nakonec přesvědčily. Měli bychom však bedlivě sledovat, jak důsledně bude tento zákon dodržován. Už dnes občas vidíme, jak se chlapci, co ještě nedávno lízali podrážky Janukovyče, derou do vysokých funkcí. Je na nás, občanské společnosti, abychom si vše v budoucnu ohlídali," uzavírá Tymčuk.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…