Žádný mír nechceme, Porošenko! Ve znaku mají cosi jako svastiku, jsou dobře placeni a čekají další útok. Založili je ,,Ukrajinští vlastenci", navštívila je Reuters

25.03.2015 13:34

Reportéři agentury Reuters navštívili Azovský prapor, jenž se připravuje na obranu přístavního města Mariupol před údajně očekávaným útokem proruských separatistů. Velitel pluku Bileckij nezastírá, že nesouhlasí s příměřím uzavřeným v Minsku.

Žádný mír nechceme, Porošenko! Ve znaku mají cosi jako svastiku, jsou dobře placeni a čekají další útok. Založili je ,,Ukrajinští vlastenci", navštívila je Reuters
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

„To příměří se nám vůbec nezamlouvá. Stejně jako dohoda uzavřená vloni v září, tak i poslední dohoda o příměří vyústí jen v další útok nepřítele,“ cituje Reuters velitele pluku Andreje Bileckého, který se právě se svými muži nachází u Azovského moře asi 40 km jihozápadním směrem od Mariupolu. Pětatřicetiletý rodák z Charkova Bileckij je přesvědčen, že válka bude bezpochyby pokračovat dál. Prý až do konečného vítězství, či naopak porážky ukrajinské armády. Přičemž dává vehementně najevo, že věří v první možnost.

Jak reportéři Reuters upozorňují, Azovský prapor má rozporuplnou pověst. Jeho symbolem je znak připomínající černou svastiku na žlutém podkladu a založili jej členové národně-socialistické skupiny nazvané „Ukrajinský patriot“. Společně prosazují ideologii založenou na rasové čistotě, nadřazenosti bílé rasy, autoritářské moci a centralizovaném národním hospodářství. Lidé z hnutí „Ukrajinský patriot“ odmítají, aby se jejich země stala členem jakéhokoli mezinárodního bloku, a kritizují také liberální ekonomiku a svobodu sdělovacích prostředků. Před sedmi lety vyzýval Bileckij „tisíce mladých fanatických apoštolů“, aby začali své ideje prosazovat v praxi. Média tehdy informovala o několika násilných incidentech.

celý text v angličtině najdete ZDE

Od vzniku Azovského pluku vloni v květnu, kdy se jeho členové zapojili do bojů o Doněck a samotný pluk se stal součástí ukrajinské národní gardy, Bileckij přece jenom svoji rétoriku zmírnil. Většina webů spadajících pod „Ukrajinského patriota“ je nyní zrušena či přístupná pouze po zadání hesla. Bileckij odmítá, že by černá svastika na žlutém podkladě symbolizovala příklon Azovského pluku k nacismu a říká, že jde o čistě ukrajinský vlastenecký symbol. Jeho vojáci jsou dobře vyzbrojeni a mají nové uniformy. Všichni členové pluku jsou oficiálně dobrovolníky a pobírají asi 6000 hřiven, ve skutečnosti však dostávají asi 10 000 hřiven. Vedle ministerstva vnitra dostávají peníze od nejbohatších ukrajinských oligarchů.

Bileckij se od původně radikálního programu „Ukrajinského patriota“ nijak nedistancuje, ale tvrdí, že nyní je jeho jediným cílem porazit separatisty. Nicméně nezastírá, že se hlásí k nacionalistické ideologii. „Všichni bychom měli být hrdí na to, že jsme vlastenci a milujeme naši zem,“ říká Bileckij, který s manželkou vychovává syna a povoláním je historik. Na svém kontě má však i zadržení a obvinění z fyzického napadení, ke kterému došlo v roce 2011. V únoru 2014 však byl omilostněn v důsledku amnestie a jeho příznivci později porušení zákona odmítali s tím, že šlo o politický proces inscenovaný bývalým prezidentem Janukovyčem. Poté byl zvolen jako poslanec do ukrajinského parlamentu.

Někteří ukrajinští politici Bileckého a jeho vojáky považují za nikterak nebezpečné vlastence. Panují však pochybnosti o tom, jakou roli budou hrát po skončení vojenského konfliktu a jestli nebudou ohrožovat prezidenta Porošenka a bezpečnost země. Ostatně ukrajinského prezidenta sám Bileckij často kritizuje. Vzhledem k odmítání uzavřeného příměří se navíc nezdá, že by byli vojáci Azovského pluku v čele se svým velitelem ochotni přistupovat ke kompromisům, které jsou v běžné politice demokratického státu nevyhnutelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …