Žádný oběd není zadarmo, říkával vzor Klause. V Ústeckém kraji budou

03.08.2017 12:35

Ústecký kraj se nezapojí do celostátního programu, ve kterém Ministerstvo práce a sociálních věcí rozdělí miliony korun na školní obědy zdarma pro děti ze základních a mateřských škol, píše ČTK. Připraví svůj vlastní program. Obě instituce každopádně jdou proti doporučení slavného ekonoma Miltona Friedmana, jehož metaforickým krédem bylo „Žádný oběd není zadarmo“. Friedmana obdivuje například exprezident Václav Klaus.

Žádný oběd není zadarmo, říkával vzor Klause. V Ústeckém kraji budou
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Kraj připraví vlastní program, začne zřejmě od začátku příštího roku, řekl dnes novinářům náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD). Platit školní obědy svým dětem podle odhadů kraje nemůže asi desetina rodin. Kraji vadí, že státní program na obědy zdarma je určený jen pro rodiny, které pobírají sociální dávky. „Cílová skupina je pro nás v tuto chvíli nepřijatelná. Z našeho pohledu tam chybí třeba samoživitelky a samoživitelé nebo pracující lidé, kteří mají opravdu nízké příjmy. V tom nám ministerstvo nevyhovělo,“ řekl ČTK Klika.

Kraj chce na programu spolupracovat s neziskovým sektorem; stejně jako další města a ministerstvo spolupracuje region s organizací Women for Women. Peníze na obědy uvolní kraj z vlastního rozpočtu. „Už na tento školní rok jsme se bavili o částce jeden milion korun, uvidíme, jak se ten program rozeběhne. Nejzazší datum pro mě je 1. leden 2018,“ doplnil Klika.

Přesný počet dětí, které by měly obědy dostávat zdarma, kraj zatím nemá. „Očekáváme, že pomoc by se týkala zhruba 10 procent dětí. Týkala by se dětí od tří let, tedy už i dětí, které jsou v mateřských školách, a samozřejmě dětí ze základních škol,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí krajského úřadu Petra Lafková. V Ústeckém kraji je 359 mateřských a 275 základních škol.

Ministerstvo práce v příštím školním roce zajistí školní obědy zdarma téměř 10 000 dětí. Projekt bude pokračovat čtvrtým rokem, dosud se zaměřoval na čtyři kraje. K Praze, Kraji Vysočina, Libereckému a Jihomoravskému kraji se přidají Královéhradecký, Moravskoslezský, Karlovarský a Plzeňský kraj.

Ministerstvo dosud krajům na obědy poskytlo přibližně 19 milionů korun

Peníze na obědy půjdou z operačního programu potravinové a materiální pomoci, který patří k Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD). Díky tomuto programu může Česko od roku 2014 do roku 2020 získat na pomoc lidem v nouzi až 400 milionů korun.

Ministerstvo dosud krajům na obědy poskytlo přibližně 19 milionů korun. Obědy zdarma nyní dostává asi 3400 dětí v přibližně 200 školách. Resort nyní zjišťuje možnosti dalšího rozšíření podpory, aby stravování mělo víc školáků.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …