Žádný teror tu za komunistů nebyl, vystoupila francouzská historička. Nakládá jí za to Džamila Stehlíková

10.09.2017 9:45

Někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková se pustila do francouzské historičky Muriel Blaive. Francouzka by podle Stehlíkové neměla zpochybňovat činy, které mají komunisté na svědomí. Sama si žila ve svobodné Francii a nemuselo ji trápit, co se v Československu děje, ale jako Francouzka by si nepochybně nedovolila zpochybňovat nacistické zločiny v její vlasti. Neměla by to proto dělat ani s komunistickými zločiny v Československu.

Žádný teror tu za komunistů nebyl, vystoupila francouzská historička. Nakládá jí za to Džamila Stehlíková
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Někdejší ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková jen nevěřícně kroutí hlavou nad tím, co o vládě komunistů v Československu říká historička Muriel Blaive. Francouzská historička má za to, že v Československu neexistovala totalita a komunističtí vládci s obyvatelstvem hovořili a starali se o jeho přiměřenou spokojenost. Díky tomu také v Československu nedošlo ke krvavým nepokojům, jakými si v roce 1956 prošlo Maďarsko.

„Vztah mezi vůdci a ovládáním byl mnohem komplexnější. Tvrdí se, že lidé žili v teroru, ale to tak nebylo,“ podotkla Blaive v rozhovoru pro Britské listy.

Bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková nabízí zcela jiný pohled na čtyřicet let komunistické nadvlády v této zemi. Pohled francouzské historičky je podle Stehlíkové ovlivněn už tím, že sama vyrůstala ve svobodné Francii a život v totalitě jí byl cizí.

„Sama totalitu nikdy nezažila, vyrůstala a studovala ve svobodné zemi a hájí své právo zpochybnit cokoliv včetně dějinných traumat českého národa a poučení, která z toho vzešla,“ napsala bývalá ministryně v komentáři na blogu serveru Aktuálně.cz.

Celý komentář naleznete zde.

Blaive prý přehlíží občany, kteří se pokusili odejít z Československa na Západ a zaplatili za to životem. Zastřelili je pohraničníci. Historička pravděpodobně také zapomíná na justiční vraždy, kterých se komunisté dopustili na Miladě Horákové, válečném hrdinovi Heliodoru Píkovi a dalších lidech. Jejich oběti Francouzka relativizuje tvrzením, že se lidé komunistům vzdali dobrovolně výměnou za trochu toho blahobytu. Stehlíkové se tahle relativizace hrůz komunistického režimu ani trochu nelíbí a vyčítá především sociální demokracii, že něco takového umožnila.

„Levicový převrat v Ústavu pro studium totalitních režimů, zosnovaný ČSSD, změnil jeho poslání – místo zkoumání zločinů nacismu a komunismu se snaží připravit českou společnost o draze zaplacenou historickou paměť s cílem nahlodat polistopadovou orientaci Česka směrem k liberální demokracii západního typu,“ upozornila Stehlíková.

Stejně jako by si Blaive nedovolila zpochybňovat nacistická zvěrstva ve Francii za druhé světové války, neměla by podle Stehlíkové zpochybňovat ani komunistická zvěrstva v Československu. Česká svoboda je zatím příliš křehká a stále platí, že o ni můžeme snadno přijít, varovala Stehlíková. Zvlášť když si na post předsedy vlády brousí zuby šéf hnutí ANO Andrej Babiš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…