Žádný toaletní papír. Bělobrádek by si ve vládě troufl i na vnitro nebo obranu

29.11.2013 18:38

KDU-ČSL se zatím do vlády nehrne – čeká, jak dopadnou vyjednávání. Pokud by však předseda ČSSD Bohuslav Sobotka trval na tom, aby se členové hnutí ANO a lidovců angažovali ve vládě, Pavel Bělobrádek by si troufl na ministerstva vnitra nebo obrany.

Žádný toaletní papír. Bělobrádek by si ve vládě troufl i na vnitro nebo obranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

"Já tu ambici nemám. Na druhou stranu chápu, že jako předseda musím převzít zodpovědnost. Pokud to bude vysoká priorita předsedy Sobotky, jako že je, a zároveň ze strany cítím, že nemít předsedu ve vládě je složitá technická i politická záležitost, no tak samozřejmě o tom musím uvažovat," uvedl pro server iDnes.cz předseda lidovců Pavel Bělobrádek.

Ten se již dříve skepticky vyjádřil k průběhu koaličních vyjednávání a pozici KDU-ČSL v chystané vládě, načež pronesl, že "dostat jedno ministerstvo pro toaletní papír by nebylo vhodné a přijatelné", a tento výrok vzbudil velký ohlas.

Na jakých ministerstvech by ale členové KDU-ČSL zasedli? Mezi priority prý patří resorty zemědělství a práce a sociálních věcí. K zemědělství by Bělobrádek měl blízko, jelikož je vystudovaným veterinářem, navíc o něj nemá zájem hnutí ANO (jeho šéf Andrej Babiš v této oblasti podniká) ani ČSSD, protože přišla o kandidáta po pádu Michala Haška. Oboru by se navíc mohl ujmout i první místopředseda lidovců Marian Jurečka, je totiž zároveň soukromým zemědělcem.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

V oblasti práce a sociálních věcí by se zase orientoval místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek. „Bezpochyby expertně je na tom lépe než já, to je logické," dodal Bělobrádek.

On sám by se proto viděl na jiných resortech. "Ministr je politická funkce, nikoli odborná, od toho tam je aparát. Navíc já mám bezpečnostní a krizový management, takže i tady mám poměrně slušný přehled," míní Bělobrádek.

Ve zbývajících ministerstvech by si tedy vybral. "Vnitra nebo obrany, ale to jsou věci, které nemá cenu řešit, než si nad to sedneme," dodává šéf lidovců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…