Žádosti o investiční pobídky budou zřejmě podléhat vládnímu souhlasu

25.01.2019 14:16

Veškeré žádosti o investiční pobídky by měly nově podléhat schvalování vládou. Pokud je vláda neschválí, žadatel pobídku nedostane. Počítá s tím novela zákona o investičních pobídkách, kterou dnes v úvodním kole podpořila Sněmovna. Zprávu přinesla ČTK.

Žádosti o investiční pobídky budou zřejmě podléhat vládnímu souhlasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Nováková, ministryně průmyslu a obchodu

Podle ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO) znamená přenos rozhodování o pobídkách přímo na vládu pozitivní posun v transparentnosti podpory konkrétních projektů. Vláda dosud schvalovala jen velké strategické pobídky. Opoziční občanští demokraté chtějí zákon o pobídkách zrušit.

„Současný zákon je skutečně přežitý a novela je velmi nutná,“ řekla dnes poslancům ministryně Nováková. Původní nastavení systému pobídek, které byly poskytovány hlavně s potřebou snížit nezaměstnanost, již dlouhodobě neodpovídá stavu českého hospodářství, uvedla.

Státní pobídky pro investory mají být podle novely nově směřovány na projekty s vyšší přidanou hodnotou a na projekty spojené s tvorbou kvalifikovanějších pracovních míst. Pobídky by také měly být snadněji dostupné pro malé a střední firmy. Zásadní změnou je i úprava výpočtu nových pracovních míst, která se nově budou počítat jen za místo realizace investiční akce. Taková úprava by měla usnadnit zejména podporu nevýrobních činností.

Novela má posílit mezinárodní konkurenceschopnost Česka, snížit se mají rovněž nároky na státní rozpočet. Ministerstvo průmyslu očekává pokles počtu žádostí o investiční pobídky z výroby s nižší přidanou hodnotou.

Pobídky mají nyní formu slevy na dani z příjmů firem, hmotné podpory na pracovní místo, hmotné podpory na školení a rekvalifikaci či hmotné podpory na pořízení dlouhodobého majetku. Mezi podporované oblasti patří zpracovatelský průmysl, technologická centra a centra strategických služeb. Od července 2014 je podle rozhodnutí Evropské komise maximální míra veřejné podpory v českých regionech pro velké podniky 25 procent, u středních firem 35 procent a u malých 45 procent.

Kriticky k systému investičních pobídek vystoupil zpravodaj a poslanec ODS Vojtěch Munzar. Pobídky podle něj křiví trh, přinášejí výhodu těm, kteří je obdrží a díky tomu mohou například nabízet nižší ceny nebo vyšší mzdy a přetahovat zaměstnance jiným firmám. Příjemci pobídek tak podle jeho slov za podpory státu kanibalizují ostatní firmy v regionech. Podle něj mají smysl jen ve velmi mimořádných a výjimečných případech. „Jde o snahu uměle udržet při životě investiční pobídky ve chvíli, kdy jejich původní cíl, nezaměstnanost, přestal být problém,“ řekl Munzar. Ve druhém čtení chce předložit návrh na zrušení zákona o investičních pobídkách.

Podle ministryně Novákové však neexistuje zájem křivit trh a cílem vlády není utrácet peníze daňových poplatníků. Ministerstvo podle ní zvažovalo, jestli zákon zrušit, nebo novelizovat, ale po diskusi s podnikatelskými svazy se rozhodlo pro druhou variantu, aby se mohly v některých případech vyrovnat podmínky s okolními zeměmi. Mikuláš Ferjenčík (Piráti) řekl, že návrh vylepšuje současný stav, kdy platí zákon, který je podle Pirátů horší než navrhovaná úprava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…