Zadržení Ratha: Šušká se ledacos, prozradil nám místní poslanec

15.05.2012 10:22

Policisté v pondělí večer zadrželi středočeského hejtmana a také poslance Davida Ratha z ČSSD. Spolu s Rathem kriminalisté zadrželi další čtyři muže a tři ženy. Nyní policisté prohledávají Rathovu kancelář v budově hejtmanství v Praze. Uvedl to server iDnes.cz. Středočeského poslance ODS Aleše Rádla informace příliš nepřekvapuje, protože kolují různé historky o fungování hejtmanství.

Zadržení Ratha: Šušká se ledacos, prozradil nám místní poslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Podle zjištění médií se má záležitost týkat veřejných zakázek. Zásah policistů v Rathově kanceláři v budově hejtmanství ale prý potvrdila redakci iDnes.cz i mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková a šéf středočeské sociální demokracie Richard Dolejš.

Mělo být zadrženo celkem osm lidí - pět mužů, z toho jeden poslanec, a tři ženy. Zadržení jsou prý podezřelí z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku a sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky.

SLEDUJEME Rathovo zadržení

Kolují různé historky

„To, že byl někdo zadržen a vyslechnut, nemusí nutně hned znamenat, že bude následovat nějaké obvinění. Nicméně, protože o tom, jak to ´chodí´ ve Středočeském kraji, veřejně kolují různé historky, tak mě současný zájem protikorupční policie o tamní poměry příliš nepřekvapuje,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ODS Aleš Rádl ze středních Čech.

„Myslím, že do toho, jak to na středočeském hejtmanství ve skutečnosti asi funguje, docela dobře zapadá i okázale agresivní a nabubřelá rétorika, s jakou poslanec Rath obviňuje z korupce každého svého politického soupeře. Zkušenost mi říká, že takhle se zpravidla chovají hlavně ti, kteří potřebují odvést pozornost od svého vlastního korupčního chování. Tak jsem vážně zvědav, co nakonec protikorupční policie na středočeském hejtmanství objeví,“ dodal Rádl.

Na nestandardní kroky jsme upozorňovali

Kandidát na středočeského hejtmana ODS místopředseda středočeské ODS, krajský zastupitel a primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati uvedl, že ODS již dříve upozorňovala na nestandardní kroky na kraji.

„Konkrétní informace, o co se jedná, nemáme. Je ale fakt, že jsme dlouhodobě upozorňovali na to, že se nám nezdály postupy rozdělování evropských peněz na kraji. Měli jsme domněnku, že neprobíhá vše standardně. Počkáme na to, až budeme mít více informací a pak svoláme nějakou tiskovou konferenci,“ řekl ParlamentnímListům.cz Nwelati.

„Konkrétní informace jsme neměli, ale postupy se nám nezdály standardní a na to jsme na zastupitelstvu upozorňovali dlouhodobě, že kroky, které se činí, nejsou řešeny optimálně, že jako zastupitelé nejsme dostatečně informováni, že se nám nelíbí, že kraj losuje zakázky a tak dále,“ dodal kandidát ODS na hejtmana.

Jako Aleš Hušák Sazku

Ke kauze se vyjádřil i místopředseda středočeské ODS a senátor Karel Šebek. „Na Rathovi mě překvapovalo už jen to, co všechno mu je tolerováno. Myslím, že vedl Středočeský kraj jako Aleš Hušák Sazku. Pro mnoho lidí to bude hořké procitnutí. Přál bych mu soudce Šotta,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šebek, který narazil na soudce Jana Šotta, který soudil případ Víta Bárty a Jaroslava Škárky.

Vyjádřil se i opoziční zastupitel Středočeského kraje Jan Skopeček z ODS. "V tuto chvíli nemám dostatek informací, abych se mohl vyjádřit k důvodu zadržení Davida Ratha. Je pravda, že jako opozice jsme mnohokrát upozorňovali na zvláštnosti a nestandardní nakládání s prostředky kraje. Případnou korupci však musí prokázat orgány činné v trestním řízení. Nechceme na takto vážné věci získávat laciné politické body a komentovat to ve stylu Davida Ratha, který věc označil de facto za spiknutí a likvidaci opozice. Jen ale připomenu, že v kraji je opozicí ODS, nikoli ČSSD, ta s podporou KSČM kraj řídí a vede. Na tuto úroveň politického soupeření a argumentace se nesnížíme. David Rath nás jako opozici bez sebemenších důkazů nálepkoval označením zloději a zločinci. Bylo by ironií osudu, kdyby tato slova dohnala jeho samého," reagoval Skopeček, který je místopředsedou Finančního výboru kraje.

Znepokojivé informace

"Dozvěděl jsem se tuto skutečnost z veřejných sdělovacích prostředků a nemám bližší informace. Věřím, že přílušné orgány činné v trestním řízení tuto věc řádně prošetří," uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda středočeské KSČM Stanislav Grospič. Menšinová "vláda" ČSSD vládne ve Středočeském kraji s podporou KSČM.

Podobně reagovala i místopředsedkyně KSČM a středočeská poslankyně Miroslava Vostrá: "Je třeba nechat pracovat policii, pokud nějaké indicie má. Já mám zatím pouze informace z médií, takže se k tomu mohu těžko relevantně vyjádřit."

Místopředsedkyně Věcí veřejných a středočeská poslankyně Kateřina Klasnová uvedla, že lze věc zatím na základě mediálních informací těžko soudit. "Hospodaření hejtmana Ratha jsem zpochybňovala mnohokrát, včetně čerpání eurodotací, zvýhodňování některých subjektů či role Oblastní nemocnice Kladno, jejíž šéfka Kateřina Pancová byla nyní také zadržena. Nic se ovšem neděje náhodně, ČSSD očekává velký úspěch v krajských volbách, zrovna ve středních Čechách však osoba kontroverzního hejtmana nebyla sázkou na jistotu. Doufám však, že celý průběh zadržení, obvinění a vyšetřování bude probíhat bez jakéhokoli politického kontextu," řekla redakci Klasnová.

"V médiích i kraji zaznívaly v posledních měsících mnohé znepokojivé informace. Prověřit a vyhodnotit tyto informace musí policie, státní zastupitelství, případně soud. Ti jediní jsou k tomu kompetentní," vyjádřila se předsedkyně TOP 09 ve Středočeském kraji a kandidátka na hejtmana Helena Langšádlová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…