Zadržet uprchlíky ještě před vstupem do EU, velí Češi

12.04.2016 7:41

Češi jako obvykle nejméně podporují variantu, že by na zvládnutí krize měla Česká republika finančně přispět. Nejoblíbenější je poté takové řešení, které by počítalo s vytvořením evropské pohraniční stráže, v rámci níž by působili i čeští strážníci. To vyplývá z nedávného průzkumu MF DNES, v němž svůj názor vyjádřilo 882 respondentů.

Zadržet uprchlíky ještě před vstupem do EU, velí Češi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Jedním z respondentů byl dokonce i prezident Miloš Zeman, který byl sice proti tomu, vybrat si jen jednu možnost, ale nevadilo mu poukázat na ty, které se mu zamlouvaly: vytvoření evropské pohraniční stráže spolu se zvýšenou aktivitou jednotlivých národních států mu přišly jako nejschůdnější.

Obecně je z průzkumu zřejmé, že Čechům tolik nevadí odlišná víra a zvyky uprchlíků, ale spíše je znepokojuje možnost toho, že nad jejich přílivem do Česka úřady nebudou mít kontrolu. „Ukázalo se totiž, že odmítavý postoj k migraci se rapidně mění za podmínky, že budou do Evropy vpuštěni jen váleční uprchlíci, kteří pak budou pod dohledem, a že pro ně budou platit přísné podmínky,“ píše dnešní MF DNES.

Co se varianty vytvoření pohraniční stráže týče, respondentům se na ní líbí zejména to, že by byli uprchlíci zadrženi ještě před vstupem na území EU. „Tato proaktivní řešení mají možná až překvapivě vysokou podporu,“ míní analytik Medianu Daniel Prokop. Zároveň dodává, že takový postup podporují voliči většiny stran.

S nejmenší podporou se naopak setkala varianta, která by počítala s tím, že by Česko na zvládnutí krize mělo přispět penězi. „To není specifikum imigrace, ale platí to vždycky, když vznikne pocit, že finance jdou nějaké jiné skupině lidí než nám a řeší se jimi něco, co jsme nezavinili,“ říká Prokop. Malou podporu takového návrhu ovšem dává za vinu i politikům, kteří volají po zavření Schengenu a znovuzavedení hranic. Takové řešení by ovšem stálo více, než kolik v současné době Česká republika přispívá na řešení imigrační krize, jak vyplývá z nedávno provedené studie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…