Záhada odchodu mocného muže od policie: Toto se profláklo, píší noviny

20.09.2016 10:12

Odchod náměstka policejního prezidenta Zdeňka Laubeho okomentoval již včera Jaroslav Spurný na serveru Respekt.cz. Podle něj je Laubeho konec větší záhadou než celá reorganizace policejního sboru, za níž stál. Komentují to i dnešní noviny – MF Dnes a Lidové noviny.

Záhada odchodu mocného muže od policie: Toto se profláklo, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie ČR

„Musíte-li z politických důvodů skončit v té či oné pozici, vysvětlí se to buď reorganizací (před časem šéf ÚOOZ Robert Šlachta), anebo zdravotními důvody (včera náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube),“ poznamenává MF Dnes s tím, že paradoxní však je to, že Laube připravil Šlachtův odchod a získal za to generálskou hodnost. Proč podle MF Dnes odchází? 

Anketa

Miloš Zeman jasně řekl, že kdyby byl Američanem, volil by Donalda Trumpa. Je to dobře?

97%
3%
hlasovalo: 10324 lidí

„Ne, nejde tu o minulost, kdy před rokem 1989 pracoval pro komunistickou StB, což mu leckdo omlátil o hlavu. Tento svého času nejlepší odborník na kontaktní sledování, jehož naše policie měla, se naopak znelíbil nynějším pánům v resortu vnitra. Policejní reorganizace, za niž zodpovídal, se mu totiž vymkla z rukou,“ podotýká deník. Schytal to prý od ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), a to za to, že na řídících místech v nové centrále proti organizovanému zločinu usedli Šlachtovi lidé a on tomu nezabránil, ale spíše dopomohl.

Původní text ZDE.

„Navíc se ‚profláklo‘, že Laube, dřívější důstojník zmíněného útvaru odposlechů, užívá kryptovaný telefon a komunikuje se zákulisními hráči, kterými je obklopen Chovanec, což se ve slušné společnosti nenosí,“ uzavírá MF Dnes.

Laube působil v bezpečnostní branži více než tři desítky let. A jak pro změnu uvádějí Lidové noviny, odchází v době, kdy reforma policejního sboru není zdaleka ještě u konce. 

„Jak si sedne kompletně nové vedení centrály se středním managementem tisícihlavého úřadu? Jaký dopad to bude mít na odhalování skutečně sofistikovaného zločinu? Pohltí úřad v budoucnu i Národní protidrogovou centrálu a další podpůrné útvary, jako například Útvar rychlého nasazení či Leteckou službu? Laube odešel ještě předtím, než bude možné na uvedené otázky poskytnout kvalifikované odpovědi,“ píší Lidové noviny. Laube, jenž svůj odchod odůvodnil zdravotními důvody, je dle svých slov na svou práci hrdý a věří, že se vše úspěšně rozběhlo. Z pozice odchází s padesátitisícovou rentou. Navíc by měl radit ministru vnitra Chovancovi. 

„Myslím si, že jak je v současnosti policie řízena, to bylo i na pana Laubeho moc a raději odešel. Zdravotní důvody jsou jen zástupný problém,“ tvrdí však například Dušan Brunclík, bývalý náměstek ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Jak uvedl Spurný, náměstek Laube odstoupil tři týdny před krajskými a senátními volbami, čímž dal politikům opět záminku udělat z reorganizace policie předvolební téma. „Radost z toho musí mít hlavně Andrej Babiš. V době, kdy policejní karta, na kterou vsadil, přestala veřejnost docela zajímat, má šéf hnutí ANO příležitost ji oživit a hrát s ní hodně vysokou hru,“ poznamenal. A celou kauzu uzavřel slovy, že zajímavé by nyní bezesporu bylo, kdyby se do výběrového řízení přihlásil bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…