Záhady kolem společnosti Liglass Trading pokračují. Kancelář v Kyrgyzstánu je prázdná

03.08.2017 9:55

Server Aktuálně.cz se vydal do Kyrgyzstánu, aby se pokusil vypátrat společnost Liglass Trading. Tato česká společnost vyhrála tendr na výstavbu vodních elektráren za miliardy korun, je kolem ní však také mnoho nejasností.

Záhady kolem společnosti Liglass Trading pokračují. Kancelář v Kyrgyzstánu je prázdná
Foto: prezident.kg
Popisek: Kyrgyzský prezident Atambajev s majitelem firmy Liglass Trading CZ Michaelem Smelíkem

Když reportér Aktuálně.cz dorazil do Biškeku, navštívil budovu, kde Liglass sídlí. Narazil však jen na prázdnou kancelář, neboť firma se tento týden přestěhovala. „Kdo vám řekl, že tu máme kancelář?“ zeptala se jej také překvapeně žena, kterou potkal u vchodových dveří. Šlo o sekretářku společnosti, která si šla již jen pro zbytek věcí. 

„Chodili sem každý den, včera ale přijela dodávka a vše odstěhovali,“ potvrdil starší muž z recepce. Ten zde vídával i bývalého poslance Kubanyčbeka Tumanova, jenž je podle obchodníku rejstříku šéfem dceřiné společnosti Liglas Trading s názvem Liglass Energo Kej Dži.

Sekretářka společnosti se s redaktorem bavit nechtěla, slíbila, že předá kontakt Tumanovi. Schůzku s Aktuálně.cz odmítl i manažer firmy Jiří Vojtěchovský, který ve středoasijské zemi působí. 

Kolem celé dohody mezi firmou Liglass Trading Michaela Smelíka a kyrgyzskou vládou je dohadů více. Například se ukázalo, že firma nemá se stavbou hydroelektráren téměř žádné zkušenosti, i když to o sobě v tendru tvrdila. Doporučení firmě pak sice dala česká prezidentská kancelář prostřednictvím kancléře Vratislava Mynáře i Ministerstvo průmyslu a obchodu, ale kyrgyzská diplomacie ne. 

Posudek na Liglass Trading posílala ambasáda v době, kdy byl kyrgyzským velvyslancem v Česku Ermek Ibraimov.

„Liglass jsem si zapamatoval, protože u ostatních firem Biškek vzal doporučení na vědomí, ale u Liglassu přišla nová žádost. A také proto, že někdo z této firmy volal k nám na velvyslanectví a zlobil se, že jsme o jejich firmě z jejich pohledu podali ne zcela vyhovující informace,“ uvedl diplomat s tím, že ambasáda pak musela vypracovávat zprávu i potřetí, po jeho odvolání z funkce. Zároveň dodal, že pokud si pamatuje, jde o první případ, kdy se vláda neřídila doporučením ministerstva zahraničí. 

Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…