Zahalené muslimky. To prý není jen o islámu, ale také o...

28.08.2016 10:18

O tom, proč se muslimky zahalují, píše web ČT24. Podle něj zdaleka nejde jen o Korán, mnohé vyznavačky islámu vnímají zahalování jako nedílnou součást své kulturní a genderové identity.

Zahalené muslimky. To prý není jen o islámu, ale také o...
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Zda mají muslimské ženy skrývat své vlasy a případně i tělo a tváře, nemá jasno ani islám sám. Jeden z výkladů uvádí, že Korán o ničem takovém vůbec nemluví, druhý z výkladů se při zahalování muslimek opírá právě o něj, píše ČT24.

Ten následně uvádí, že Korán se odívání věnuje jen na dvou místech. „A řekni věřícím ženám, aby cudně klopily zrak a střežily svá pohlaví a nedávaly na obdiv své ozdoby kromě těch, jež jsou viditelné. A nechť spustí závoje své na ňadra svá. A nechť ukazují své ozdoby jedině svým manželům nebo otcům nebo tchánům nebo synům nebo služebníkům, kteří nemají chtíče, anebo chlapcům, kteří nemají ponětí o nahotě žen,“ cituje web a dodává, že ženám se přikazuje i přitahování závojů. „A toto bude nejvhodnější k tomu, aby byly poznány a nebyly uráženy,“ dodává.

  • Původní text ZDE

Arabista Bronislav Ostřanský k tomu dodává, že ústředním imperativem vysloveným v Koránu, je cudnost. „Šátek nemá smysl, pokud se žena cudně nechová,“ podotkl. Zahalování žen do šátků a závojů však podle webu navíc nelze chápat jako produkt islámu. Tento zvyk platil totiž na Blízkém východě již dříve, první zmínka o zahalování žen se prý objevuje již v asyrském právním textu ze třináctého století před Kristem.

„Islám tak jen pokračuje v blízkovýchodní tradici ženského šacení. I z toho důvodu nejde hidžáb – šátek muslimky – vnímat výlučně jako náboženský symbol, ale také jako projev zdejší kulturní tradice, byť ji západní společnost, navyklá kvůli módním revolucím 20. a 60. let na spořeji oděné ženy, může chápat jako puritánskou,“ uzavírá web.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…