Zahrada Václava Havla. Ode dneška se jí můžete projít v Jeruzalémě

26.10.2015 19:57

V centru Jeruzaléma dnes starosta města Nir Barkat a zástupci české vládní delegace pojmenovali zahradu po bývalém českém prezidentovi Václavu Havlovi. Akce patří k připomínkám 25. výročí obnovení diplomatických vztahů obou zemí. Pojmenování zahrady dokládá růžový kámen s Havlovým revolučním mottem Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí vytesaným česky a hebrejsky.

Zahrada Václava Havla. Ode dneška se jí můžete projít v Jeruzalémě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na setkání s prezidentem Zemanem si vzali někteří lidé placky s podobiznou Václava Havla

Ředitel Českého centra v Tel Avivu Lukáš Přibyl ČTK řekl, že zahrada s dětským hřištěm je výsledkem hledání vhodného místa ve spolupráci s městem Jeruzalém. Nachází se v centru, nedaleko je i ulice pojmenovaná po prvním československém prezidentovi Tomáši Garriquovi Masarykovi. Ministr kultury Daniel Herman připomněl Havlův význam pro česko-izraelské vztahy, jeho ideje občanské společnosti a snahu o zodpovědnost nikoli jen za svou komunitu a společnost, ale o zodpovědnost globální.

V hotelu King David byl poté v lobby v pomyslné uličce slávy odhalen Havlův podpis

"Václav Havel byl velkým světovým lídrem, který vrátil Českou republiku na světovou scénu," řekl jeruzalémský starosta Barkat. Zasloužil se o obnovu česko-izraelských vztahů, což slíbil již během prvního měsíce ve svém (prezidentském) úřadě, dodal. "Je to výraz toho, jak moc si vážíme Václava Havla a vztahů s Českou republikou," uvedl Barkat když upozornil, že park v Jeruzalémě dostal jméno po muži, který nebyl ani Izraelcem ani v Izraeli nežil. Doplnil, že poblíž místa, kde je ode dneška zahrada Václava Havla, v dětství bydlel a věří, že si ho obyvatelé města oblíbí.

V hotelu King David byl poté v lobby v pomyslné uličce slávy odhalen Havlův podpis. V hotelu ze 30. let, který sehrál významnou roli v dějinách Izraele a kde se dnes ubytovávají nejvýznamnější návštěvy země, doplní jeho signatura podpisy dalších osobností. Jsou mezi nimi politici, státníci, ale i lidé ze showbusinessu. U Havlova jména je rok 1997, kdy v hotelu přespal. Na Havlovu počest při této příležitosti zahrálo České filharmonické kvarteto píseň Lou Reeda Perfect Day. Od úmrtí Havlova oblíbeného muzikanta a přítele uplynou v úterý právě dva roky.

Píseň Lou Reeda upravil pro dnešní příležitost skladatel a klavírista Tomáš Ille. Vedle ní České filharmonické kvarteto dnes zahrálo ještě Dvořákovu Humoresku. Zahraje ještě na úterní recepci ke státnímu svátku, kde v jejich podání zazní česká a izraelská hymna. Česká filharmonie v Izraeli nikdy nevystoupila, spolupracuje však s izraelskými dirigenty. Součástí kulturního programu spojeného s návštěvou Hermana a ministryněmi pro místní rozvoj Karlou Šlechtovou a sociálních věcí Michaelou Marksovou bylo i pondělní vystoupení souboru Spitfire Company s inscenací Antowirds inspirovanou Havlovou Audiencí.

Ministr kultury spolu s velvyslancem ČR v Izraeli Ivo Schwarzem předali v hotelu cenu Gratias Agit za šíření dobrého jména ČR v zahraničí Jehudovi Bauerovi, historikovi českého původu, specialistovi na historii holokaustu a antisemitismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…