Zahradil přiznal: Pro vstup do EU jsem hlasoval. Ale eurozónu bych teď nepodpořil ani náhodou

22.03.2014 14:56

Známý kritik EU, europoslanec ODS Jan Zahradil se v rozhovoru pro sobotní vydání regionálního Deníku přiznal, že v referendu hlasoval pro vstup do EU, i když věděl o všech nedokonalostech v přístupové smlouvě. Při řešení ukrajinské krize se podle něj ukázalo, že instituce EU nemají, na rozdíl od národních států, politickou sílu. Česko by také podle Zahradila nemělo v příštích 20 letech přijímat euro. Závěrem prozradil, jaký volební výsledek ODS by považoval za úspěch.

Zahradil přiznal: Pro vstup do EU jsem hlasoval. Ale eurozónu bych teď nepodpořil ani náhodou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Zahradil v rozhovoru přiznal, že v referendu o vstupu naší země do EU hlasoval pro vstup. „I se všemi možnými výhradami a s tím, že jsem věděl o všech nedokonalostech v přístupové smlouvě,“ uvedl s tím, že rozhodně nehlasoval pro Lisabonskou smlouvu. A kdyby nyní bylo referendum o vstupu do eurozóny, byl by také proti. „Tam bychom minimálně 20 let vstupovat neměli a ukáže se, jestli za těch dvacet let vůbec bude eurozóna existovat.“

Podle europoslance společná evropská měna není špatný nápad. „Ale není možné, aby ji na jedné straně používalo například bohaté Finsko a chudé Řecko,“ uvedl s tím, že by se integrace měla uvolnit a každá země by měla mít více svobody. Stejná šablona podle něj všem nesvědčí, ať už se to týká daní, důchodů nebo sociálního pojištění. Také se mu nelíbí, „že nemáme možnost některé kroky odmítnout“.

Na řešení ukrajinské krize se podle něj ukázalo, že funkce jako prezident EU Herman Van Rompuy nebo ministryně zahraničí Catherine Margaret Ashton nebyly vůbec vidět.  „Kdo řešil krizi na Ukrajině? Přece kancléřka Merkel, Hollande, ministři zahraničí jednotlivých zemí. Ukázalo se, že když se řeší opravdu vážná krize, tak instituce EU ustoupí do pozadí, protože nemají politickou sílu,“ poznamenal Zahradil.

Na závěr pak seznámil čtenáře se svou představou volebního úspěchu ODS v eurovolbách. „Dnes si všechna křesla dělí jen čtyři strany, po letošních volbách jich podle mě bude kolem sedmi. Takže za úspěch bych považoval tři nebo čtyři křesla,“ dodal lídr eurokandidátky ODS Jan Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…