Zahradil se v ČT rozčiloval nad Šojdrovou a „sirotky“: Skutečně bych rád věděl, jak k té myšlence došla

24.09.2018 21:37

S blížícím se termínem odchodu Velké Británie z EU se zároveň krátí čas potřebný k uzavření dohody o odchodu. Evropští státníci během setkání prohlásili, že budou příští měsíc usilovat o uzavření dohody s Velkou Británií. Jan Zahradil, europoslanec za ODS, připustil, že vždy je lepší se rozejít v klidu, míru a s nějakou dohodou.

Zahradil se v ČT rozčiloval nad Šojdrovou a „sirotky“: Skutečně bych rád věděl, jak k té myšlence došla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

„Je tady spousta nejasností,“ okomentoval současný stav okolo Brexitu europoslanec a současně připomněl také vztahy mezi vládou a opozicí, které se na pozadí odchodu Velké Británie z EU promítají. Vláda Theresy Mayové totiž usiluje o uzavření obchodní dohody s Evropskou unií. Proti však stojí opozice i řada rebelů.

Europoslanec Zahradil si přeje, aby Británie opustila unijní struktury na základě dohody. Podle něho by měla zůstat zachována práva lidí ze členských států žijících v Británii. „Doufám, že se to stane,“ uvedl v naději. „Vždycky je lepší se rozejít v klidu, míru a s nějakou dohodou,“ pokračoval europoslanec.

Co se týká referendové strategie, připustil, že není zastáncem zákona o obecném referendu, spíše by mělo jít o jednorázové a mimořádné záležitosti. Podle něj vstoupení nebo vystoupení z EU je právě jednou z nich. 

Podle něj Brexit výrazně neovlivní ekonomickou situaci. Všichni prý vědí, že k Brexitu dojde. „Už se na to velký byznys dokázal připravit,“ uvedl.

Neméně důležitým a stále více aktuálním tématem týkajícím se unijní politiky je otázka migrace. Zahradil doufá, že EU dokáže najít schůdnou cestu, jak dál. „Doufám, že ano,“ odpověděl a dodal, že to nebude jednoduché ani rychlé. „Je zapotřebí hledat jiné cesty,“ vysvětlil s tím, že „přehazování“ migranta ze země do země řešením není.

Podle něj v této otázce je zásadní dohoda s africkými zeměmi, o rozvojové pomoci či obchodní politice. Stejně tak vyzdvihl potřebu dohody s vládami zemí, přes které se „pašují“ migranti. Potřebná podle něj také je lepší ochrana vnějších hranic. „Pokud se hovoří o solidaritě, budeme souhlasit s redukcí kohezních fondů,“ argumentoval v Interview na ČT24 a dodal, že pak více peněz půjde na ochranu vnějších hranic. Za prioritní považuje roli hraničních států, které by tyto záležitosti měly mít na starosti s plnou podporou EU v organizačních a finančních otázkách. „Raději bych byl, aby došlo k dohodě s italskou vládou,“ oponoval tvrzení, zda není efektivnější spíše posilovat Frontex.

V oblasti migrace si nemohl stěžovat na aktivity premiéra. „Velice málo, co bych mu vytkl,“ uvedl v kontextu přístupu k migrační politice, i přestože je opoziční politik. 

Došlo i na žhavé téma 50 syrských sirotků. „Rozumím-li, že čeští občané mají přednost před jinými, tak proti tomu nic nenamítám,“ uvedl v České televizi Zahradil a dodal, že netuší, kde se vzalo číslo zrovna 50 sirotků. „Skutečně bych rád věděl, jak k té myšlence došla,“ zamyslel se nad aktivitami europoslankyně Šojdrové. „Hází se padesáti sirotky jako nějakým zbožím,“ argumentoval Zahradil s tím, že se vzápětí vynořilo mnoho právních, technických a organizačních neznámých. 

„Nemáme se pokoušet o stěhování národů,“ kontroval dále europoslanec s tím, že přemísťování lidí a zasazování je do naprosto odlišného prostředí není efektivní. Současně dodal, že uprchlické zařízení, které navštívil, nebylo nehumánní a nedůstojné.

Závěrem diskuse došlo i na horké téma nového kandidáta na ministra zahraničí. „Jméno Petříčka mi neříká vůbec nic, což je samo o sobě hodnocením,“ opověděl na to, jak by návrh sociální demokracie ohodnotil. Europoslanec zdůraznil, že většinu aktérů, kteří se zabývají zahraniční politikou, zná, Petříček mezi ně ale nepatří. „Myslím, že nejsem sám, kdo o panu Petříčkovi neví vůbec nic,“ uvedl na závěr.

reklama

autor: sla

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…