Zahradil se v ČT vysmál výsledku TOP 09 v eurovolbách: A Pospíšila jim přeji

09.06.2014 22:14

Navzdory tomu, že teď ODS nezažívá právě nejzářnější období, musí dál bojovat o přízeň voličů. Myslí si to alespoň první místopředseda strany Jan Zahradil, který je přesvědčen, že svou troškou může straně pomoci k opětovnému posílení. Je rád, že eurorealistický hlas bude dál slyšet i na půdě Evropského parlamentu. ODS podle jeho názoru totiž nezastává nijak radikální postoje, ale trvá na tom, že se EU musí změnit. V souvislosti s unií zmínil i Bilderberg.

Zahradil se v ČT vysmál výsledku TOP 09 v eurovolbách: A Pospíšila jim přeji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

První místopředseda ODS Jan Zahradil se znovu stal europoslancem. Z českých politiků jde v podstatě již o bruselského matadora, neboť v srdci EU působí od roku 2004. ODS ale v nedávno skončených eurovolbách nijak zvlášť nezazářila, když se jí podařilo obhájit pouze dva mandáty z původních devíti. Co to vypovídá o situaci ve straně? Nejen na tuto otázku Zahradil odpovídal v pondělním Hyde Parku České televize.

ODS musí dál bojovat

V roce 2004 získala ODS přes třicet procent hlasů, v roce 2009 31 procent. V posledních eurovolbách v roce 2014 to nebylo ani osm procent. „Pro část voličů jsme stále stranou Rittigů a Dalíků, přestože s nimi nové vedení nemá vůbec nic společného. A pro další část voličů jsme stále ještě stranou, která neplní své sliby,“ poznamenal hned na úvod Zahradil, jenž připomněl, že občanští demokraté nezvládli zabránit zvyšování daní v době své vlády. Přesto ODS musí bojovat dál a snažit se značku ODS pozvednout.

Když ale ODS vládla, postupovala eurorealisticky, zatímco současná vláda se žene do dalšího závazku vůči EU - v podobě přijetí eura - a to dokonce proti vůli svých voličů. A tomu musí občanští demokraté bránit. Jestliže vám smluvní partner změní podmínky, tak máte právo posoudit, zda jsou pro vás výhodné,“ uvedl Zahradil. Poukázal tak na to, že se v zemích platících eurem výrazně změnila situace oproti roku 2004.

Zahradil prý nemá nic proti myšlence eurozóny jako takové, ale považuje za nesmyslné, když jsou její součástí ekonomiky, které jsou si svou výkonností velmi vzdáleny.

Chceme EU změnit zevnitř, říká o ODS její první místopředseda

„Pokud britský premiér využije té možnosti, otevře přístupové smlouvy a pokusí se změnit působení Británie v EU, tak to bude příležitost pro českou vládu, aby se do těchto otevřených dveří tak trochu vlomila a o tuto výjimku si řekla,“ míní první místopředseda strany. Stranou jeho pozornosti nezůstala ani nízká volební účast v Česku, kde nedosáhla ani dvaceti procent. A v zemích, kde byla volební účast vyšší, vítězili strany k EU kritické. „Mě to mrzí, já bych uvítal vyšší účast,“ posteskl si Zahradil, ale tím prý vyjádřili jistou rezervovanost vůči EU.

„Evropská unie musí sama sebe reformovat, aby ukázala, že lidem k něčemu je, že není jen kasičkou na peníze, za které se leckdy staví nesmyslné projekty,“ varoval Zahradil. Popularitu EU by prý posílilo, kdyby se na jedné straně trochu rozvolnila a na straně druhé odstranila přebytečnou regulaci v podobě celé řady směrnic. „Nikoliv EU bourat nebo z ní vystupovat, ale zreformovat ji,“ popsal pozici ODS politik.  Strana prý usiluje také o levnější energie a bezpečnější energetický prostor a tak podobně.

Došlo také na úspěch Svobodných ve volbách. Jejich předseda Petr Mach se stal europoslancem za tuto stranu. „Svobodní opsali část našeho programu a trochu ho zradikalizovali, oni to neradi slyší, ale je to tak,“ prohlásil Zahradil, jenž je prý ale také rád, že myšlenky eurorealismu, které ODS hlásá již deset let, zapouští své kořeny.

„O Evropské unii jsem zpracoval celou řadu materiálů a myslím si, že docela odvážných,“ poznamenal politik ODS, který má za to, že může ODS pomoci k návratu na politický vrchol. Těmito silami prý disponuje i stávající předseda ODS Petr Fiala, který to má v hlavě srovnané a podle Zahradila může oslovit voliče.

Bilderberg a EU

Jeden z diváků chtěl od Zahradila slyšet, jaký smysl má působení v EU, když o dění ve světě rozhoduje uskupení Bilderberg. „Já nejsem stoupenec konspiračních teorií a nemyslím si, že je vše řízeno ze zákulisí,“ uvedl v pořadu host. Ne všechna jednání v europarlamentu označil za „voňavá“, ale probíhají na demokratické bázi. V budoucnu by považoval za dobré, kdyby se předsedové členských zemí znovu shodli na předsedovi Evropské komise a nenechali si diktovat od evropských politických stran, koho by měli zvolit. Novým předsedou EK by se tak neměl stát Jean-Claude Juncker. To je totiž podle Zahradila „eurokrat“, který by chtěl do srdce unie přesunout více pravomocí a tudy prý cesta nevede.

A kdo by měl být českým eurokomisařem? Podle místopředsedy ODS nikdo z těch politických kandidátů, o kterých se teď mluví. Jednoduše proto, že by eurokomisař měl odvádět expertní úřednickou a efektivní práci, který si s sebou neponese „politickou zátěž“.

Eurokomisařem se v okolních zemích stávají jak experti, tak politici. „Někdy se to stává odkladištěm pro různé premiéry nebo ministry,“ poznamenal Zahradil a to podle něj není správné. Vzhledem k tomu, že EU není stát, neměla by mít politickou vládu, ale spíše sbor úředníků, který ji spravuje. Europoslanec v této souvislosti připomněl, že se předsedou Evropské komise stával představitel některé z menších zemí, „aby všechno nepobraly velké země“.

Pospíšil a TOP 09

Ve vztahu k voličům došlo i na Jiřího Pospíšila, který z ODS odešel. „Pana Pospíšila nikdo nevyštípal,“ podotkl Zahradil. Je to podle jeho slov muž, který zkrátka neunesl svou porážku na posledním kongresu ODS. „Já TOP 09 pana Pospíšila přeju,“ pokračoval Zahradil, přičemž poukázal na to, že se čtyřmi europoslanci za TOP 09 stali politici, kteří byli buď členy jiných stran, nebo byli nezávislými odborníky. Prý to něco vypovídá o personální situaci ve straně.  

Nikam jsem se neodstěhoval

V závěru vysílaní se europoslanec bránil nařčení, že jako politik působící deset let v Bruselu ztratil kontakt s Českou republikou. Prý to vůbec není pravda. Politik zdůraznil, že v Česku tráví spoustu času a to i tak, že pořádá různé debaty o tom, jak EU vlastně funguje.

„Já tady bydlím, já tady žiju, moje děti tady chodí do školy. Já jsem se nikam do Bruselu neodstěhoval, ani se odstěhovat nehodlám,“ uzavřel své vystoupení europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…