Zahradil vyzývá k revizi evropských smluv: Pomohou nám v tom Britové

04.10.2015 11:45

Místopředseda ODS Jan Zahradil se v rozhovoru pro Lidové noviny vyjádřil k problematice uprchlíků a přerozdělovacích mechanismů. „Musíme zajistit, aby Česko nebylo napříště v Evropské unii přehlasováno. Pomohou nám v tom Britové, kteří tlačí na revizi evropských smluv,“ uvedl europoslanec s tím, že tuto šanci nesmíme promarnit. Nejde totiž podle jeho názoru o nějaké partajní bratříčkování, ale o státní zájem.

Zahradil vyzývá k revizi evropských smluv: Pomohou nám v tom Britové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

Zahradil se zároveň domnívá, že kauza kvót otevřela lidem oči. „Nevěřili nám, a teď se pravda ukázala. Už vědí, že naše kritika EU byla oprávněná,“ podotýká.

Hlasování pomocí kvalifikované většiny vytvořilo podle Zahradila nebezpečný precedent, který se dotýká samotného jádra státní suverenity. „Ono to celé hlasování zavání heslem Nikdy nepromeškej dobrou krizi. Opět jsme svědky toho, že se migrační krize v EU zneužívá k něčemu jinému,“ dodává s tím, že nyní pro změnu Německo chce společná pravidla péče o žadatele o azyl. Zahradil se v této souvislosti netají tím, že ODS vyzve českou vládu k úvahám o změně smluv o EU, aby se v budoucnu již nic podobného nemohlo opakovat.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Podle Zahradila šla vláda do porážky na summitu ministrů vnitra EU, kde došlo k přehlasování a odsouhlasení kvót dobrovolně. „Že si nejdříve zahrála na siláka, ale nakonec si uvědomila, že nechce v Evropě moc zlobit. A tak potom doma rozhlašovala, že dělala, co mohla, ale zabránit tomu nešlo, a nezbývá, než se většině podvolit,“ uvedl s tím, že po odhlasování mělo alespoň zaznít ze strany české vlády silné slovo. Měla podle jeho názoru využít všech právních a politických prostředků k tomu, aby jasně řekla, že kvóty jsou principiálně špatně.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…