Zahrádkáři opět prosazují svůj zákon. Kdysi ho zarazil Klaus

12.01.2014 21:44

Zahrádkáři se opět snaží prosadit zákon, který by například více ochraňoval zahrádkářské osady. Nakročeno měli již v roce 2010, kdy ho však zastavil někdejší prezident Václav Klaus. Přepracovaný návrh by mohli poslanci projednávat příští rok.

Zahrádkáři opět prosazují svůj zákon. Kdysi ho zarazil Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole s mákem

Český zahrádkářský svaz zjednodušeně chce, aby zahrádkaření bylo považováno za veřejně prospěšnou činnost. Osady by získaly větší právní jistotu, mohly by se snadněji zakládat a při jejich rušení by zahrádkáři získali náhradu. Dále by měli možnost pronajmout nebo si koupit státní a obecní neobdělávaný pozemek.

„Nemůžeme sice v zákoně přímo určovat ceny, ale chceme, aby to bylo finančně dostupnější, protože většina našich členů nejsou příliš majetní lidé," uvedl pro server iDnes.cz místopředseda svazu Josef Ernest.

Návrh zákona je už připravený, musí se ale provést úpravy kvůli novému občanskému zákoníku. „Nepředpokládám, že se zákon předloží letos. Sněmovna bude řešit celou řadu jiných problémů, podstatně důležitějších pro chod státu, než je zahrádkářský zákon," míní člen právní komise svazu Karel Láník.

Předchozí návrhy předkládal šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, ten se další spolupráci nebrání. „Zatím jsem novou verzi neviděl. Zahrádkářství si ale vlastní zákon zasluhuje. I jako projev společenského uznání jejich činnosti, která je prospěšná pro životní prostředí i výchovu,"  míní poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…