Zahraniční čtenáři jásají nad tím, co řekl Zeman o uprchlících

28.12.2015 13:22

Vánoční projev prezidenta Miloše Zemana vzbudil ohlasy nejenom v domácích, ale také v zahraničních médiích. Server britského týdeníku The Independent cituje zejména tu pasáž projevu, kde Zeman hovoří o „organizované invazi“ uprchlíků. V diskuzi pod článkem vyjadřuje drtivá většina čtenářů českému prezidentovi podporu.

Zahraniční čtenáři jásají nad tím, co řekl Zeman o uprchlících
Foto: repro foto ČT
Popisek: Usmívající se prezident Miloš Zeman

Anketa

Co říkáte na vánoční poselství prezidenta Zemana?

hlasovalo: 12438 lidí

„Český prezident nazývá uprchlickou vlnu směřující do Evropy organizovanou invazí. Zeman také ve svém vánočním projevu řekl, že by mladí muži neměli utíkat do Evropy, ale místo toho bojovat doma v Sýrii a Iráku proti Islámskému státu,“ uvádí britský server v úvodu a přidává konkrétní citaci z prezidentova projevu. „Jsem hluboce přesvědčen, že čelíme organizované invazi, a nikoli nějakému spontánnímu přesunu uprchlíků,“ prohlásil Zeman. The Independent na druhou stranu zmiňuje, že český prezident považuje za nutné soucítit se starými lidmi a dětmi, ovšem mladí muži by měli dle jeho názoru zůstat doma a bojovat proti zlu.

Britský server rovněž připomíná, že se Miloš Zeman minulý měsíc zúčastnil protiislámského shromáždění, na kterém byli přítomni „členové polovojenských jednotek a představitelé krajní pravice“. Zatímco v zahraničních ani tuzemských médiích za svůj vánoční projev prezident Zeman příliš chvály nesklidil, v internetových diskusích mu jejich účastníci vyjadřují téměř bezvýhradnou podporu. Konkrétně v The Independent dosahuje podpora odhadem přes devadesát procent. Někteří čtenáři připomínají, že obecně názory východoevropských politiků jsou „rozumnější a reálnější“, protože Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko a spol. mnohokrát ve své historii čelily invazi a nechtějí něco takového již opakovat.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

 

„Zeman je čestnější než britští politici, kteří se bojí říci téměř cokoli, aby náhodou nebyli obviněni z rasismu,“ píše například jeden ze čtenářů The Independent. Značná část diskutérů souhlasí zejména se Zemanovým názorem, podle kterého migranti proudící na evropský kontinent nejsou žádnými trpícími uprchlíky. Vedle samotného Zemana mnozí přímo chválí za postoje vůči uprchlické krizi také české občany. „Češi si uvědomují, že migranti z Blízkého východu nemají kromě problémů co nabídnout. Češi vědí vzhledem k německé a ruské invazi, jaké to je žít v těžkých časech. Než je budete soudit, tak si do té země zajeďte či si o jejich historii přečtěte aspoň nějakou knihu,“ uvádí další z účastníků internetové diskuze.

Největší úspěch však mezi diskutéry bezpochyby sklízí Zemanova zmínka o „organizované invazi“. Britští diskutéři Zemanovým politicky nekorektním postojům týkajícím se uprchlické krize očividně fandí a naopak si stěžují na své politiky. „Musí to být skvělé, když politik stojí za svou zemí a troufá si vyjadřovat názory, které jsou kritizovány ze všech stran. To je něco, co jsme u nás ve Velké Británii již hodně dlouho neviděli,“ píše jedna ze čtenářek, která za tento komentář získala také značný počet „lajků“. Jeden z mála kritických komentářů na adresu Zemana hovoří o tom, že je český prezident odporný a jeho příznivci stejně tak. „V Sýrii není žádná strana dobra, za kterou by mohli lidé bojovat. Odpornému Zemanovi i jeho odporným příznivcům chybí sebemenší projev lidskosti,“ rozčiluje se fakticky jediný z diskutérů.

Značnou podporu mezi čtenáři má Zeman také v internetové diskusi na serveru Breitbart, který ve svém textu věnovaném jeho projevu poukazuje na to, že to „není zdaleka poprvé, kdy český prezident kontroverzním způsobem komentuje nejhorší migrační krizi na evropském kontinentu od druhé světové války“. Stejně jako britský týdeník také server Breitbart připomíná Zemanovu listopadovou účast na protiislámském shromáždění v Praze. Po vzoru The Independent rovněž uvádí, že shromáždění se vedle Zemana účastnili také „zástupci z řad polovojenských jednotek a krajní pravice“. „Vánoční projev Zemana kritizoval premiér Bohuslav Sobotka. Ten řekl, že prezidentovo vánoční poselství bylo opět plné předsudků a tradičního zjednodušování věcí,“ píše dále Breitbart a dodává, že podle průzkumu veřejného mínění odmítá přijímání uprchlíků asi 70 % české populace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…