Zahraniční mise přišly loni armádu asi na 1,55 miliardy korun

12.08.2013 16:41

Zahraniční mise české armády stály loni zhruba 1,55 miliardy korun. Výdaje byly asi o 152 milionů nižší než v předchozím roce. Vyplývá to z informace pro Sněmovnu. Nejdražší je dlouhodobě působení vojáků v Afghánistánu.

Zahraniční mise přišly loni armádu asi na 1,55 miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Zahraniční mise byly loni původně rozpočtovány zhruba na 1,72 miliardy korun. Po rozpočtových změnách měly přijít na 1,57 miliardy, nakonec byly ještě o něco levnější. Dalších asi 5,9 milionu korun ale stálo působení českých vojáků z velitelských struktur NATO v zahraničních operacích.

Afghánská mise měla loni stát přibližně 1,62 miliardy, potom se rozpočet snížil na 1,47 miliardy. Skutečná cena činila 1,45 miliardy korun. Dalších asi 24,1 milionu loni stála ochrana českého zastupitelského úřadu v Kábulu. Druhým nejnákladnějším kontingentem bylo hlídání vzdušného prostoru v Pobaltí s náklady 40,7 milionu proti předpokládaným 30 milionům korun. Značně poklesy náklady na misi KFOR v Kosovu; zatímco ještě předloni činily 191,1 milionu korun, loni za ni armáda dala celkem 13,7 milionu.

Všechny výdaje uhradilo ministerstvo obrany

"Nasazení sil a prostředků v zahraničních operacích bylo v plném rozsahu hrazeno ze schváleného rozpočtu ministerstva obrany bez dodatečných požadavků na jeho navyšování," uvádí zpráva.

Letos v dubnu čeští vojáci zahájili novou operaci v Mali. V rámci vojenské mise Evropské unie chrání její velitelství v hlavním městě Bamaku. Letošní předpokládané náklady české armády činí asi 135 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…