Zahraniční pohled: Lidé se změní v rozzuřenou lůzu, jestli vše skončí Rathem

16.05.2012 17:17

Událost, při které je zadržený jeden z nejznámějších vlivných politiků v zemi, pochopitelně nemůže nechat bez zájmu ani zahraniční novináře, kteří působí v Česku jako zpravodajové. I když se informace detailně popisující kauzu Davida Ratha (ČSSD) dosud objevily jen na Slovensku, neznamená to, že o nich budou jiná média zřejmě mlčet. Jen vyčkávají.

Zahraniční pohled: Lidé se změní v rozzuřenou lůzu, jestli vše skončí Rathem
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Farizejská hra systému, šoková terapie pro všechny politiky a řada otazníků. To jsou základní body prvních myšlenek tří novinářů píšících či komentujících události v Česku do zahraničí. Navrch obavy z možného prohloubení deziluze občanů. Mýlí se?

„Čekám na detailnější zprávy o celém případu, protože je tam tolik podivností. Třeba jak to bylo s tou krabicí, v které měly být ty peníze? Byla od bot, od vína? To je přece divné, že se ty zprávy rozcházejí. Mám proto obavu, abych si neudělal názor bez dostatku informací. I když jsem nikdy Davida Ratha v oblibě příliš neměl, zdál se mi nabubřelý, obávám se toho, aby nešlo opravdu o nějaký velmi rafinovaný podraz,“  uvedl Jan Petránek pro ParlamentníListy.cz. Ten působí dlouhá desetiletí jako zpravodaj různých zahraničních médií, v poslední době také Hlasu Ruska.

Jak však vzápětí dodal, zatím se přiklání v 99 procentech k tomu, že byl při činu přistižen zločinec. Jelikož však ono zbývající procento může znamenat i zcela zásadní obrat v posouzení záležitosti, netroufá si Petránek právě s ohledem na nedostatek informací případ hodnotit.

Pozor, aby se lidi i pod vlivem této kauzy nezměnili v rozzuřenou lůzu

„Obávám se, že může jít o farizejskou hru celého systému. Protože víme, či tušíme asi všichni v této zemi, že se podobně chovají i jiní lidé z politické scény, ale nikdo z nich se zatím jen nenechal chytit za ruku. Bude tedy pokračovat tento hon i proti nim? Osobně se obávám, že pokud ne, lidi to donutí proměnit se v rozzuřenou lůzu, protože už tu zvůli a aroganci nebudou chtít trpět. Vždyť tu nastala totální inflace právního státu – lidé přestali věřit v policii, v justici. Jeden takovýto ojedinělý případ to změnit dle mého nemůže – naopak, tu deziluzi spíše prohloubí,“ doplnil Petránek.

  • Je David Rath vinen? Pojďte diskutovat SEM

Best: Kauza může zamíchat politickými kartami

Ani americký novinář Erik Best žijící několik let v Česku zatím nechce dělat v celé kauze nějaké závěry, protože stále prý neví, co si o kauze myslet.

„Takovéto kauzy bývají skoro vždy politické, ale zda to hraje zásadní roli i v tomto případě, říci neumím. Osobně si však troufám odhadnout, že to politickou scénu v Česku celkově výrazně oslabí a nahraje to buď nějaké nové politické platformě nebo KDU-ČSL,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Best. Na mysli tím měl blížící se volby, kterými kauza může řádně zamíchat.

„V lidech se totiž opět ještě víc prohloubí to znechucení. Jenže je třeba mít na paměti to, že zvláštností demokracie je, že volby prostě musí někdo vyhrát – a tak se může stát, že se budou hledat alternativy politických stran, u kterých se podobné aféry nevyskytly. Bylo by totiž asi naivní věřit v to, že se týkají v podobném rozsahu jen jedné strany – v tomto případě sociální demokracie,“ dodal americký novinář. Připomněl, že podobné případy se přitom ale stávají na celém světě. V USA před několika lety schovával jeden z kongresmanů 90 tisíc dolarů v mrazáku.

Francouzský novinář: Až budou sedět i lidé z ODS, teprve skončí deziluze Čechů z politiky

Podle francouzského novináře a dopisovatele listu Le Monde Martina Fabrice Plichty bude nyní mít Česko velmi těžký úkol, aby se zabránilo šíření totální deziluze napříč zemí. „Všichni jsme byli svědky, kolik takových případů média odhalila napříč celým politickým spektrem, ale nikdo dosud spravedlnosti předán nebyl. Pokud tedy nebudou vedle Ratha předáni i další lidé, nepůjdou sedět za své hříchy dva, tři lidé také třeba z ODS, tak Češi jen těžko uvěří v to, že se něco mění k lepšímu a policie i soudy se přestávají bát mocných a začínají se chovat spravedlivě a se stejným měřítkem ke všem. Moc bych chtěl věřit tomu, že případ Davida Ratha snad poslouží pro ostatní všechny politiky jako šoková terapie,“  uvedl pro ParlamentníListy.cz Plichta.

Dodal, že on sám musí přiznat, že o morálních kvalitách středočeského hejtmana nikdy velké iluze neměl, delší čas tušil, že ve Středočeském kraji a v okolí Davida Ratha nejsou různé věci v pořádku. „Ale překvapuje mě to amatérství, které vyplouvá na povrch. Proto si myslím, že existuje hodně věcí a otázek, než se dá učinit definitivní závěr toho, jak na tu záležitost nahlížet,“ uzavřel francouzský novinář.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Alena Hechtová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …