Zahraniční politiku čeká bouřlivý rok. Má skoncovat s konceptem lidských práv a vymést ambasády

28.12.2014 15:29

Ministerstvo zahraničí finišuje s novou koncepcí české zahraniční politiky a politiky lidských práv. Zveřejněna by měla být v příštím roce. Již pracovní verze, uniklá do médií, přitom přivodila na adresu Černínského paláce kritiku.

Zahraniční politiku čeká bouřlivý rok. Má skoncovat s konceptem lidských práv a vymést ambasády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Oba dokumenty by podle serveru Lidovky.cz měly být zveřejněny v prvním čtvrtletí roku 2015 a nahradit dosavadní koncepce, vytvořené ještě v době, kdy ministerstvo řídil Karel Schwarzenberg. Zohlednit však podle autorů nemají výměnu garnitur na „zamini“, ale především proměny, ke kterým došlo v mezinárodních vztazích.

Bezprostředně poté, co pracovní verze dokumentu unikla do médií, se objevila kritika, že koncepce jakožto zdroj zahraniční politiky neoznačuje odkaz Václava Havla, zato mezi tradice, ke kterým se hlásí, přibyl reformní komunismus roku 1968.

Pokud jde o koncepci lidských práv, vyvolal již dříve rozruch náměstek ministra a hlavní tvůrce koncepce Petr Drulák, který kritizoval dogmatické lpění na Havlově odkazu. Ministr Lubomír Zaorálek prý odmítá pojetí „lidských práv“ jen jako politických a občanských svobod, ale zdůrazňuje též práva sociální, genderová, nebo spojená se životním prostředím. Proto raději razí termín „lidská důstojnost“, který chce v nové koncepci definovat.

Šimon Pánek, ředitel organizace Člověk v tísni, kterého Lidovky.cz oslovily, si myslí, že se jedná o záměrné rozmělňování úsilí o dodržování lidských práv. „Otočit ji tak, aby neprovokovala a neškodila, ale uhýbala ty věci do měkčích témat,“ popsal novou koncepci.

Kromě nové koncepce má v Černínském paláci dojít i k velkému třesku na velvyslaneckých postech. Na počátku ledna se exministr Tomáš Podivínský ujme ambasády v Berlíně. Uvolní se také důležitý post v Číně, kde by prezident Zeman, který velvyslance oficiálně jmenuje, rád viděl buď zkušeného diplomata Jana Kohouta, nebo exministra obrany Jaroslava Tvrdíka. Průkopník obchodních kontaktů s Čínou Tvrdík by však prý nejspíš nabídku odmítl.

Řeší se též klíčová ambasáda ve Washingtonu a nástupce Petra Gandaloviče. Spekuluje se o Hynku Kmoníčkovi, řediteli zahraničního odboru prezidentské kanceláře. Ten by však mohl skončit i jako velvyslanec při OSN, kterým už jednou byl.

Sledovaná je v posledních měsících i ambasáda na válkou zmítané Ukrajině. Současného velvyslance Ivana Počucha za jeho aktivity kritizoval i prezident Zeman, a proto se dá očekávat, že si dá záležet na výběru jeho nástupce. Počuchova mise končí v polovině roku a jako o nástupci se v poslední době spekuluje o Bedřichu Kopeckém, kariérním diplomatovi, blízkém prezidentu Zemanovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…