Zahraniční zdroj: Schapiro si prý za místo na velvyslanectví v Praze zaplatil

16.09.2016 10:33

Stávající americký velvyslanec Andrew Schapiro daroval Demokratické straně 722 tisíc dolarů a zřejmě proto se stal ambasadorem v ČR. S odvoláním na populární server Zero Hedge to píše Echo24.

Zahraniční zdroj: Schapiro si prý za místo na velvyslanectví v Praze zaplatil
Foto: Vít Hassan
Popisek: Setkání s velvyslancem USA Andrew H. Schapirem na Právnické fakultě UK v Praze

Za štědrý příspěvek do stranické pokladny lukrativní post. Takovou praxi, kterou prováděli američtí republikáni už v devadesátých letech, uplatňuje i Demokratická strana. Podle informací Zero Hedge, který sleduje propojení finančního světa s politikou, získali takto místo velvyslance v Praze Andrew Schapiro nebo jeho předchůdce Norman L. Eisen.

  • Celý text je ZDE

Mezi významné přispěvatele amerických demokratů zařadil server Andrewa Schapira, který se stal velvyslancem USA v České republice v září 2014. Straně daroval 722 tisíc dolarů. Mezi největší donátory se zařadil také Norman L. Eisen, který působil v Praze jako velvyslanec od ledna 2011 do srpna 2014. Přispěl dokonce částkou 1 264 900 dolarů.

V USA je to praxe stará desítky let. Od sedmdesátých let se poměr kariérních a politických velvyslanců pohybuje okolo 70 % ke 30 %. V prvním Obamově volebním období bylo politicky jmenovaných velvyslanců, tedy zpravidla finančních přispěvatelů, 37 procent. V druhém období se podíl blíží 50 procentům. Řada z jeho nominantů postrádala byť minimální kvalifikaci, například hoteliér nominovaný na velvyslance v Norsku při schvalování v Senátu nevěděl, že Norsko je království, a jednu ze stran norské vládní koalice označil za extrémistickou.

Z osmi amerických velvyslanců v ČR od roku 1992 byli jen dva kariérní diplomaté, zbývající byli politicky jmenovaní a zpravidla finančně přispívali politikům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…