Zájem o léčbu v pražském protonovém centru stoupá. Memorandum o spolupráci podepsali jeho zástupci s Národní lékařskou asociací v rámci státní návštěvy českého prezidenta v Kazachstánu

25.11.2014 12:23

Brány nejmodernějšího evropského centra šetrné léčby rakoviny pomocí protonového svazku se otevřou dalším zahraničním pacientům. Zástupci pražského PTC jsou součástí podnikatelské mise prezidenta Miloše Zemana. 24. 11. 2014 podepsali memorandum o spolupráci s Národní lékařskou asociací.

Zájem o léčbu v pražském protonovém centru stoupá. Memorandum o spolupráci podepsali jeho zástupci s Národní lékařskou asociací v rámci státní návštěvy českého prezidenta v Kazachstánu
Foto: red
Popisek: Podpis smlouvy PTC s Kazachstánem

Václav Laštovka a Sadykov Kairat Begaevich se dohodli na společných projektech v oblasti vědecké činnosti. Hlavní zájem měla ale kazašská strana na zajištění léčby pro svoje pacienty. Stejně jako řada dalších zemí i republika Kazachstán chce vybudovat vlastní protonové centrum a tak dalším bodem dojednané spolupráce je odborná pomoc PTC, které může zúročit nejen aktuální zkušenosti z léčby onkologicky nemocných, ale i zkušenosti z vlastní přípravy projektu, nastavení organizačních systémů i léčebných protokolů. Kazašští radioterapeuti, radiologové, onkologové a radiofyzici budou školeni přímo v pražském protonovém centru, které disponuje nejmodernějšími léčebnými i diagnostickými technologiemi.

Dobré jméno protonového centra v zahraničí zvyšuje zájem řady zemí o možnost zajištění šetrné a účinné léčby nádorů. „Bohužel kapacita centra není nekonečná a s lítostí pozorujeme, jak české pojišťovny přes naše dlouhodobé snahy uzavřít pro jejich klienty výhodné smlouvy, tuto nabídku stále ignorují. PTC bylo vybudováno především pro české občany a mrzí nás, že vysokou úroveň centra a obrovské výhody protonové léčby dokáží ocenit především v zahraničí,“ uvedla Iva Taťounová, ředitelka strategie PTC. Kazašská strana vyzdvihla při jednáních zejména profesionalitu a odbornost expertů protonového centra v Praze, kteří pomocí protonů dokáží ozářit nádory s přesností milimetru a minimalizovat tak vedlejší účinky běžné radioterapie. Zástupci ministerstva zdravotnictví Kazachstánu se na PTC také obrátili se žádostí o pomoc při přípravě realizace protonového centra, aby onkologicky nemocným mohla být co nejrychleji poskytována šetrná léčba ve vlastní zemi.

V České republice momentálně dochází k absurdní situaci, kdy největší pojišťovna VZP oznámila svůj záměr vyvážet pacienty do deset let starého protonového centra v Mnichově. Reagovala tak na rozhodnutí PTC sjednotit od října ceny pro nesmluvní partnery. Do této pozice – nesmluvního partnera – se VZP dostala nezájmem managementu o řešení této situace, na kterou dnes doplácejí nejen klienti, ale i stát. Vedení VZP odmítlo smlouvu, která už v roce 2006 garantovala výhodné ceny za léčbu, dokonce výhodnější než jsou dnešní ceny, které VZP hradí soukromému centru v Mnichově.

PTC v podpisu smluv vidí především zajištění rovnocenného přístupu všech zdravotních pojišťoven k jejich pacientům, zamezení netransparentního prostředí, kdy je možnost léčby vázána na rozhodnutí jednotlivců – především úředníků pojišťoven. Protonová léčba splňuje parametry hrazené péče, tak jak je uvádí zákon a měla by být dostupná všem občanům České republiky. Kapacita pražského centra cca 2000 pacientů ročně tak může být zcela v rozporu se zájmy občanů České republiky naplněna převážně pacienty ze zahraničí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…