Zajímali jsme se o finance Transparency International a přišla tato reakce: Zběsilý útok PL. Vlamují se do otevřených dveří!

21.12.2018 9:17

Ředitel Transparency International David Ondráčka hájí svou neziskovou organizaci. V rozhovoru pro Novinky.cz uvedl, jaké jsou příjmy organizace – pravidelně se pohybují kolem osmi až deseti milionů korun ročně. Jak dodal, peníze pocházejí převážně od ministerstev a dalších státních organizací.

Zajímali jsme se o finance Transparency International a přišla tato reakce: Zběsilý útok PL. Vlamují se do otevřených dveří!
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Ondráčka, bývalý ředitel Transparency International ČR

„Nemůžeme si dovolit žádnou neprůhlednost, protože v tu chvíli by naše reputace šla do háje,“ podotkl Ondráčka, do jehož organizace se v posledních dnech strefuje například premiér Andrej Babiš (ANO). Transparency International totiž podala podnět k Evropské komisi, a to kvůli možnému premiérovu střetu zájmů. 

Podle zveřejněného dokumentu organizace v letech 2009 až 2017 získala 80 milionů korun. Nejvíce jí přispělo ministerstvo vnitra, část financí však byla i z Evropské komise či od OLAFu, na což právě Babiš poukazoval. 

  • Původní text ZDE

„Neziskové organizace obecně jsou často financovány prostřednictvím dotací a grantů ze státní či evropské úrovně. Ale tyto finance nedostávají, ale soutěží o ně ve výběrových řízeních,“ dodal Ondráčka. 

Ten se v rozhovoru obul také do Parlamentních listů, které podle jeho slov vedou proti Transparency International zběsilý útok. „Vlamují se ale do otevřených dveří,“ poznamenal.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…