Zajímavosti z české diplomacie: Náš známý velvyslanec se dle zdroje HN příliš věnuje zábavě a málo práci

18.05.2015 9:32

Mezi ministerstvem zahraničí a Pražským hradem prý finišují jednání o nových velvyslancích. Probíhají tradičně v režimu utajení, Hospodářské noviny nicméně získaly informace o tom, jak si kteří kandidáti na ambasadory stojí.

Zajímavosti z české diplomacie: Náš známý velvyslanec se dle zdroje HN příliš věnuje zábavě a málo práci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek na 38. sjezdu ČSSD

Klíčovou ambasádou, o které se nyní jedná, má být velvyslanectví v Pekingu. V Číně letos vyprší pověření velvyslanci Liboru Sečkovi a perspektivní asijská velmoc je středem zájmu v ČSSD i na Hradě. Zdá se však prý, že již byl nalezen kompromisní kandidát. Je jím Bedřich Kopecký, kariérní diplomat, který absolvoval proslulý moskevský Institut mezinárodních vztahů a v diplomacii působil již před rokem 1989. Jako velvyslanec již působil například v Kazachstánu či Polsku, v současnosti radí se zahraniční politikou premiéru Sobotkovi.

Původně se o něm uvažovalo jako o novém velvyslanci na Ukrajinu. Tam však prezident Zeman nakonec prosadil svého favorita Antonína Murgaše. Jeho instalace má být provedena přednostně, jak to jen bude možné, neboť prezident chce co nejrychleji z Kyjeva odstranit současného ambasadora Ivana Počucha, kterého ostře kritizoval za přílišnou podporu majdanského hnutí.

Současný velvyslanec v Pekingu Sečka ale nemusí konce pověření litovat – obratem by se měl přesunout na ambasádu do Londýna, tradičně považovanou za jednu z nejpříjemnějších. Současný velvyslanec Michael Žantovský je totiž častým terčem kritiky z ministerstva, neboť se prý, jak uvádí zdroj Hospodářských novin, až příliš věnuje recepcím a návštěvám klubů bez viditelných přínosů pro českou diplomacii.

Podobně je dle listu kritizována i velvyslankyně ve Francii Marie Chatardová, stejně jako Žantovský jmenovaná ještě Karlem Schwarzenbergem. Na jejím nástupci ale prý ještě mezi Hradem a Černínským palácem není shoda.

Jasno je prý také o novém velvyslanci ve Washingtonu, kde však podle všeho výměna proběhne se zpožděním. Petru Gandalovičovi má mandát vypršet ještě letos, a je prakticky jisté, že jeho nástupcem bude šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Hrad má však zájem na tom, aby Kmoníčka co nejdéle udržel v prezidentových službách, proto se dá očekávat, že Gandalovič bude „přesluhovat“ a k vystřídání dojde až během příštího roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…