Zajištění eurovoleb má stát přes půl miliardy korun

20.05.2014 19:27

Na zajištění voleb do Evropského parlamentu má stát v rozpočtu zhruba 543 milionů korun. Pro příspěvky úspěšnějším stranám, které získají alespoň jedno procento odevzdaných hlasů, je v něm vyčleněno 100 milionů korun. Vyplývá to z informací, které dnes na dotaz ČTK poskytl Michal Žurovec z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Zajištění eurovoleb má stát přes půl miliardy korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Ve schváleném státním rozpočtu je na financování voleb do Evropského parlamentu určena částka 543,3 milionu korun," uvedl. Podobnou částku odčerpaly z rozpočtu i loňské předčasné volby do Poslanecké sněmovny.

Příspěvek na úhradu volebních nákladů dostanou strany, které v evropských volbách získaly alespoň procento hlasů

Největší podíl na nákladech mají tradičně odměny volebním komisařům. Pohybují se kolem 300 milionů korun vzhledem k tomu, že okrskových volebních komisí je na 14.800. Komise musejí být zpravidla alespoň pětičlenné, ve vesnicích do 300 obyvatel nejméně čtyřčlenné. Základní odměna volebního komisaře činí 1300 korun.

Příspěvek na úhradu volebních nákladů dostanou strany, které v evropských volbách získaly alespoň procento hlasů. Za každý hlas budou mít 30 korun. Pro řadu neparlamentních stran to je významné přilepšení k rozpočtu. Před pěti lety po minulých eurovolbách stát tyto příspěvky vyplatil třinácti stranám. Rozdělil mezi ně zhruba 67 milionů korun, z nichž nejvíce získala vítězná ODS - přes 22 milionů korun.

Samy strany letos na kampaň pro eurovolby nevyčlenily nijak závratné sumy. Například ČSSD, která do minulých eurovoleb investovala zhruba 61 milionů korun, letos naplánovala kampaň za 25 milionů korun. Podobně volební rozpočet ODS se snížil ze 40 milionů na nynějších deset milionů korun.

Své kandidáty do Evropského parlamentu půjdou lidé v unii volit v závěru tohoto týdne. V ČR se volí v pátek od 14:00 do 22:00 a sobotu od 8:00 do 14:00. První výsledky budou nejdříve v neděli večer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…