Zákaz zvířat? Banda aktivistů! Chtěli podpálit stan... Šéf cirkusu Humbertu se rozpálil v rozhlasu

25.10.2018 19:03

Ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman přišel s nápadem zakázat vystupování zvířat v cirkusu. Část veřejnosti tvrdí, že se zvířata v cirkusech nemají dobře a výchovný efekt na děti, která zvířata v cirkuse vidí, je údajně také sporný. Šéf cirkusu Humberto Hynek Navrátil ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu tyto argumenty odmítl. Tvrdě se vymezil proti „bandě aktivistů“.

Zákaz zvířat? Banda aktivistů! Chtěli podpálit stan... Šéf cirkusu Humbertu se rozpálil v rozhlasu
Foto: Jaroslav Bukovský
Popisek: Ochránci zvířat - ilustrační foto

„Ta zvířata k cirkusu neodmyslitelně patří. Jsou součástí té tradice, a kdyby k tomu došlo, byl by to konec tradičních cirkusů,“ poznamenal host k nápadu ministerstva zakázat vystupování drezurovaných zvířat. „V každém městě, kde jsme, tak nás kontrolují... Ministerstvo naslouchá nějaké bandě aktivistů,“ vypálil rozzlobeně Navrátil.  

Než bude takový zákon schválen, zástupci cirkusů by k tomu chtěli říci své a stát se součástí expertní komise, kterou chystá ministr Toman. 

Anketa

Jste pro stažení našich vojsk z Afghánistánu?

93%
7%
hlasovalo: 15512 lidí
„Náš dojem je ten, že tam byl nějaký politický nátlak,“ pokračoval ředitel cirkusu. „My jsme veřejnosti na očích a já vůbec nechápu, jak vznikla ta myšlenka, že zvířata jsou týrána v cirkusech,“ pokračoval ředitel s tím, že několikrát zval různé aktivisty, aby se podívali, jaké zázemí zvířata skutečně mají, ale žádný z nich se prý nepřišel podívat. Místo toho se někteří chovají čas od času agresivně. V Českých Budějovicích se prý dokonce pokusili podpálit cirkus. „A co je to za ochránce zvířat teda,“ kroutil hlavou ve studiu host. To je také důvod, že pracovníci cirkusu volají policii, když zjistí, že aktivisté chystají další demonstraci.

Každý návštěvník cirkusu se může podívat, jak se se zvířaty zachází, jak probíhá výcvik a tak podobně. „Naši sloni mají větší výběhy než v zoologických zahradách. My máme výběh sto na sto, což je větší než v zoologických zahradách,“ uvedl Navrátil.  

Pokud jde o drezuru, sám Navrátil prý pracuje se lvy, přičemž s nimi navazuje kontakt už jako s koťaty, přibližně ve třech měsících věku. Od šesti měsíců se lvi seznamují s prostředím cirkusu. Navrátil prý motivuje lvy k určitým úkonům odměnami v podobě masa. „Trénink je založen na hře a na zábavě. Ta zvířata nedělají nic nepřirozeného,“ zdůraznil Navrátil. Kdysi se prý dělalo i to, že zvířata proskakovala hořícími kruhy, ale to už se dnes nedělá. „To je historie,“ zdůraznil host.

Zvířata, která cvičí, jsou mu prý velmi blízká a má strach, že kdyby prošel zákon navrhovaný ministerstvem, skončí to tím, že zvířata budou zabita. „Ale já si nepřipouštím, že by k nějakému zákazu došlo. Oni by si napřed měli sednout, trochu vychladnout a rozhodnout se co dál,“ poznamenal Navrátil na adresu aktivistů.

Nemá prý nic proti tomu, aby byly cirkusy kontrolovány, ale rozhodně se staví proti plošnému zákazu. „Cirkus byl a bude,“ uzavřel ředitel rezolutně své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…