Zakázaná kniha Vasila Bil'aka bude dál hnít ve skladu. Měla se dostat ke čtenářům, ale zmařila to švagrová exprezidenta Havla

16.04.2015 16:14

VÍME PRVNÍ Soudem zakázaná kniha pamětí nechvalně proslulého komunistického funkcionáře Vasila Biľaka se nakonec ke čtenářům dostane. Nakladatelé se rozhodli knihu prodávat v podstatě na ulici. V pátek a sobotu bude publikace „Až po mé smrti“ k dostání v pražské Lucerně.

Zakázaná kniha Vasila Bil'aka bude dál hnít ve skladu. Měla se dostat ke čtenářům, ale zmařila to švagrová exprezidenta Havla
Foto: komsomol.cz
Popisek: Vasil Biľak na letáku komsomolu

Kniha pamětí Vasila Biľaka, který dal souhlas s jejím vydáním až po své smrti, měla vyjít před rokem. Nicméně jeho potomci podali k soudu žádost o vydání předběžného opatření, které by distribuci knihy zakázalo. Soud v tom vyhověl, a nakladatelství BVD tak nemohlo publikaci vůbec prodávat.

Nakladatelé se obrátili na Vrchní soud, ten ale ani po roce s případem nijak nepohnul. Proto se nakladatelství rozhodlo knihu začít šířit téměř pouličním prodejem i přes soudní zákaz. Biľakovy paměti prý totiž obsahují tak závažné skutečnosti vzhledem k historii, že veřejnost má právo se je dovědět.

Kniha pamětí Vasila Biľaka s příznačným názvem „Až po mé smrti“ měla být pro kohokoli k dostání na speciální akci v pátek a sobotu vždy od 9 do 22 hodin v pražské Lucerně, kde si nakladatelé pronajali k tomu určené prostory.

Svatopluk Štefl z nakladatelství BVD sdělil redakci ParlamentníchListů.cz další podrobnosti a popsal anabázi s vydáním knihy.

„Problémem jsou zřejmě dodatky, které nám Biľak dal v roce 1996 nebo 1997 a jsou zřejmě příčinou toho, proč jeho potomci požádali o předběžné opatření. Spor je postavený na autorských právech. Odvolali jsme se k Vrchnímu soudu, protože máme k vydání souhlas autora, ale táhne se to už rok a Vrchní soud se k odvolání ještě nedostal. Proto bereme riziko na sebe a uděláme dvoudenní happening v Lucerně. Nabídneme lidem knihu ke koupi i s vědomím, že riskujeme určité postihy. Jde o to, že informace v knize jsou natolik závažné, že by se měly dostat na veřejnost,“ uvádí Štefl.

„Nainstalujeme panely, kde popisujeme, jak geneze s tou knihou vznikla a budou tam i důležité citáty z knihy. A samozřejmě i prodejní místo, kde bude možné knihu získat. Veřejně tam uvádíme, že jde o zakázanou knihu a není na základě předběžného opatření ani po roce k dostání v knihkupectvích,“ vysvětloval nakladatel.

Dodal, že celou akci podnikají i s rizikem, že prodej knihy může překazit policie. „Může se stát cokoli, nejsem ale právník a nejsem schopen to předvídat. Může se stát cokoli, může přijít policie, může nás zadržet. Uvědomili jsme si ale, že dnešní mladší generace už ani neví, kdo Vasil Biľak byl. My ho považujeme za vůbec nejhoršího člověka, kterého se bál i Husák. Byl to nejhorší vlastizrádce, byť nikdy nebyl odsouzený,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Svatopluk Štefl.

Ve čtvrtek večer Svatopluk Štefl informoval ParlamentníListy.cz, že akce se bohužel musí zrušit. Důvodem je přání Dagmar Havlové (manželky Ivana Havla, bratra bývalého prezidenta), která si podle svých slov nepřeje být jakkoliv spojována s Vasilem Biľakem, a to ani v pozitivních, ani v negativních souvislostech. "Paní Havlová se brání tomu, aby se na veřejnost dostala pravda a lidé se dozvěděli, jaká byla úloha Vasila Biľaka," řekl k tomu Štefl. "Vracíme se tím do totality," dodal. 

Akci, na které by byla kniha představena, se chystá v dohledné době, přibližně do čtrnácti dnů, zorganizovat na jiném místě. Veřejnost bude o místě konání informovat. 

Z anotace knihy:

Vasil Biľak po sobě zanechal dlouho skrývané písemné svědectví. Patřil mezi ty, kteří k nám pozvali sovětské tanky v roce 1968? Měl vystřídat Dubčeka v čele strany po ustavení tzv. dělnicko-rolnické vlády? Vasil Biľak ve svých pamětech leccos naznačuje, leccos skrývá, nicméně v částech, které dopsal po roce 1989, přiznává, že byl jedním z těch, kteří požádali sovětskou stranu o pomoc, což v minulosti odmítal. V každém případě je to však mimořádně cenný dokument, který jsme v zájmu objektivity doplnili podrobnou analýzou renomovaného historika PhDr. Vladimíra Čermáka. Poněkud bizarní titul vlastně vystihuje téma. Biľak si totiž vymínil, že paměti mohou vyjít až po jeho smrti.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…