Zakázat Rittigovi a spol. vyjet za hranice je chytré, chválí advokát Láska státní zástupce

15.02.2014 12:33

Státní zástupce pro Ivo Rittiga a spol. nepožadoval uvalení vazby. Soud jim ovšem zakázal vycestovat za hranice České republiky a zabavil jim pasy. Podle advokáta Václava Lásky v dané věci státní zástupci postupují chytře. Navíc prokazují, že i pod velkým mediálním tlakem postupují podle zákona.

Zakázat Rittigovi a spol. vyjet za hranice je chytré, chválí advokát Láska státní zástupce
Foto: hns
Popisek: Václav Láska a dopravní podnik, ilustrační koláž

Soud zakázal Ivo Rittigovi a dalším čtyřem obviněným z praní špinavých peněz v kauze lístků pro pražský dopravní podnik vycestovat. Vazbu pro ně státní zástupce nepožadoval, policie tedy Rittiga i ostatní propustila v pátek odpoledne na svobodu.

Důvodem je fakt, že pro vazbu nejsou zákonné důvody. Vysvětluje to na Facebooku advokát a bývalý vyšetřovatel Václav Láska, jenž loni analyzoval smlouvy pražského dopravního podniku. Popsal, jak docházelo k trestné činnosti a údajnému vyvádění peněz, a dokumenty předal policii. Pravděpodobně i na základě jeho podkladů byl ve čtvrtek zadržen a obviněn lobbista a podnikatel Ivo Rittig a s ním i další tři osoby.

Kauza je podle jeho slov vyšetřována už velmi dlouho a v podstatě veřejně. Kdo tedy chtěl ovlivnit svědky, už je ovlivnil. Kvůli stáří kauzy nehrozí ani pokračování v této trestné činnosti. A co se útěkové vazby týká, Ivo Rittig se podle Lásky sice často zdržuje v Monaku, ale přesto se do Česka vrací a je policii k dispozici.

Láska píše, že vazba by v dané věci mohla přinést i jiné efekty. Myslí tím, že by mohl promluvit. Jenže takový účel vazby je podle advokáta nezákonný. „Státní zástupci v dané věci prokazují, že i v kauze pod velkým mediálním tlakem postupují podle zákona,“ chválí kroky státních návladních Láska.

Zákaz vycestovat do zahraničí je chvályhodný tím, že porušení tohoto zákazu je bez dalšího důvodem vazby. „Když si uvědomíte, že někteří obvinění potřebují do zahraničí cestovat pravidelně, aby zde spravovali rozsáhlou síť zahraničních firem, kterou založili a spravují za účelem zbavení bankovek nečistot, pak je to pro ně omezení poměrně zásadní,“ píše na svém Facebookovém profilu Právo s Láskou a dodává: „Rozhodnutí státních zástupců v dané věci je nejenom zákonné, ale i chytré.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…