Zakázat kouření? Zde je „hlas lidu“

19.06.2016 21:34

Ve stínu mnoha důležitějších politických událostí se dostává protikuřácký zákon zdánlivě na okraj zájmu. Podle našich informací je ale zarputilost sociálnědemokratických navrhovatelů upraveného zákona tak velká, že se dá očekávat jeho opětovné probuzení ze spánku a vrácení na jednání v Poslanecké sněmovně v nejbližších dnech.

Zakázat kouření? Zde je „hlas lidu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Hlasovat se bude o stejných věcech, s výjimkou jediného schváleného pozměňovacího návrhu Marka Bendy o zřízení kuřáren v restauracích, tak jak je to ve většině evropských státech kolem nás. Ten se zatím rozhodnutím vládních špiček, do „očištěného“ staronového a neschváleného takzvaného protikuřáckého zákona nedostal. Ale nebyl by Benda Bendou, kdyby se o jeho nové znovuzařazení při opětovném projednávání v Poslanecké sněmovně nepokusil.

Názory poslanci mění podle přání svých šéfů

Pak už bude jen zajímavé sledovat, jak rychle se mění názory českých poslanců a jak o stejných věcech budou různě hlasovat. A co takhle oživit nějaký jiný neschválený zákon z minulosti, udělat někomu radost a v opětovném schvalovacím procesu jej schválit? S důvěrou občanů v Poslaneckou sněmovnu to asi už stejně nic neudělá. Zacházet podobně s již jednou neschváleným zákonem a hned ho vracet na jednání sněmovny, aby byl schválen, to je doopravdy až na samé hraně praxe v demokratickém parlamentu.

Lidé si o navrhovaném protikuřáckém zákonu myslí své a většinou, jak potvrzuje následný výběr z diskuse v regionálním Chrudimském deníku, jsou k slabostem kuřáků daleko demokratičtější než někteří antikuřáčtí aktivisté z Poslanecké sněmovny.

Hlas lidu z Chrudimska, kdo mně zakáže kouřit doma?

„Je věcí každého majitele hospody, zda se u něj kouří nebo ne. A taky si myslím, že to je dokonce protiprávní, aby zákon někomu stanovil, že se v jeho domě nesmí kouřit,“ říká servírka Magdalena Vaňková z chrudimského hostince U Sladovny. Ona sama nezastírá, že je kuřačka. „O mě tu ale nejde, zajdu si ráda i do nekuřácké restaurace, které ostatně existují i bez nařízení státu,“ dodává.

„Co vím, tak mnohé venkovské hospody už dnes sotva přežívají, protože do nich chodí jen pár lidí. Jestliže projde navrhovaný protikuřácký zákon, tak myslím, že nadobro skončí,“ míní Petr Podhájecký z Chrudimi. „Nechala bych to na majitelích. Když je hospoda či restaurace moje, tak je to pitomost zakázat. To je stejné, jako by mně zakázali kouřit doma,“ říká Lucie Chudárková.

Někteří diskutující na Facebooku zavzpomínali na dobu, kdy se kouřilo úplně všude, s tím, že je nyní situace o mnoho lepší. „Vždyť to není tak dlouho, co se kouřilo v nemocnici a dokonce jsem zažila, že mně zubař vrtal zub a v puse měl cigaretu,“ napsala Yvetta Mráčková.

Výjimku představuje Magdalena Remešová, která se na protikuřácký zákon těší: „Máme na vsi jednu hospodu a hostinská si nechce ty dva kuřáky rozhádat, a tak tam smrdí dalším 10 nekuřákům pod nos.“

Petra Dolejšová: „Já jsem nekuřák, ale zákaz je blbost. Už teď se někteří nechali slyšet, že si pivo dají radši doma v garáži a k tomu cigaretku.“

Lenka Fialová: „Kuřák nejsem a kuřáky podporovat nechci, ale určitě neschvaluji úplný zákaz kouření v restauracích. Myslím, že v dnešní době je už spoustu nekuřáckých restaurací, takže si můžeme my nekuřáci vybrat. A jako bývalá hospodská si nedovedu představit, že by si lidi nemohli k pivu zapálit.“

Martin Fiala: „Jsem nekuřák, ale zákaz kouření považuji za blbost a podle mě i diskriminaci národa. K pivu ta cigareta patří, to je jasný, a pokud se někomu nelíbí, že si někdo zapálí v restauraci, tak tam přeci nemusí chodit a může zůstat doma. A je po problémech. Ano, dal bych zákaz kouření třeba na plesech, diskotékách a v době obědů, toť vše. S ostatním bych nehýbal.“

Dilema pro bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera

Překvapivě ne úplně jednoznačný názor má na připravovaný protikuřácký zákon bývalý ministr zdravotnictví a původní autor této protikuřácké předlohy lékař Leoš Heger.

„Protikuřácký zákon, to je velké dilema. Já jako lékař musím říct, že kouření je věc extrémně nezdravá a návyková. Cílem tohoto zákona bylo, aby hlavně děti nezačaly kouřit,“ řekl v Pressklubu Frekvence poslanec za TOP 09 Leoš Heger.

„Na druhou stranu musím uznat i ten druhý princip, to je téměř na úrovni nejvyšších sporů ústavních nebo sporů těch základních principů, a to je, že lidé by se neměli příliš omezovat, že v současné době tady opravdu vzniká situace, kdy stát mluví do více věcí, než by se řadě lidí líbilo a řada věcí začíná být zbytečně pod kontrolou státu,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Proč se kouření nezakáže úplně?

O kouření a o jeho zakazování se vedou diskuse nejen v českých, ale také v evropských hospodách, v novinách a mezi mnoha politiky. Častým závěrem takových často bouřlivých výměn názorů je, proč se zakazuje zrovna kouření a ne další škodlivé věci pro lidský organismus. Anebo – proč se tedy nezakáže kouření úplně?

„Nedostatek spánku je pro srdce a cévy stejně škodlivý jako kouření a lidem, kteří málo nebo nekvalitně spí, hrozí čtyřikrát vyšší riziko srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.“ Citované nejnovější prohlášení Světové zdravotnické organizace (WHO) jen znovu vlévá pochybnosti, zda kouření je opravdu tou nejnebezpečnější věcí, s kterou člověk přichází do styku? Nejedná se opravdu více o časově ohraničené celosvětové bláznění proti kouření, a za pár let bude všechno úplně jinak?

V posledních týdnech se například kuřáci od vědců dozvěděli, že sluníčko jim pomůže od některých škodlivostí, které jim kouření působí. Těšme se na další zjištění!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…