Zakázkami na dostavbu metra A do Motola se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

13.06.2014 11:27

Stavbou prodloužení metra A do Motola se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Informaci ČTK potvrdil generální ředitel pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš. Antimonopolní úřad podle předsedy Petra Rafaje prověřuje podnět týkající se zakázky na stavbu. Správní řízení zatím nezahájil. ÚOHS se dostavbou metra zabýval už v minulosti.

Zakázkami na dostavbu metra A do Motola se zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ve stanici metra

Stavbu nového úseku metra provázejí problémy. Ministerstvo dopravy loni krátilo strop pro čerpání evropských dotací. Dopravní podnik, který je stoprocentně vlastněn Prahou, vypořádává problematické faktury za vícepráce, které při stavbě vznikly. Interní audit navíc upozornil na řadu nesrovnalostí, které stavbu provázely. Odhalil mimo jiné některá pochybení v řízení projektu. Podle vedení dopravního podniku ale neprokázal vznik škody.

Plánovaný rozpočet zhruba šestikilometrového úseku metra je 22,5 miliardy korun. Podle Ďuriše bude konečný účet možná o dvě miliardy nižší. Z evropských fondů má na stavbu přijít 7,5 miliardy korun. Praha navíc čerpá jedenáctimiliardový úvěr z Evropské investiční banky (EIB). EIB si na konci loňského roku vyžádala některé podklady, mimo jiné i výsledky interního auditu.

Na trase jsou čtyři stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Stavba začala v roce 2009. Zkušební jízdy začnou na jaře příštího roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…