Zakázku na nákup minometů pro armádu úplatky neprovázely, tvrdí policie

07.12.2012 15:15

Připravovanou stamilionovou zakázku na nákup minometů pro českou armádu podle policie úplatky neprovázely. Protikorupční policie kauzu ve čtvrtek po více než dvou letech odložila. ČTK to řekla obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárka Pokorná, podle níž policie neshledala podezření z trestné činnosti.

Zakázku na nákup minometů pro armádu úplatky neprovázely, tvrdí policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Policie nám včera doručila usnesení o odložení věci. Já si teď vyžádám spisový materiál, abych závěry policie přezkoumala," uvedla žalobkyně. Detektivové se případem zabývali od září 2010 pro podezření ze spáchání trestného činu přijímání úplatku.

Na případ tehdy upozornil deník Mladá fronta Dnes (MfD), který uvedl, že bývalý náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva společně s lobbistou Josefem Jindrou domlouval armádní zakázku na nákup minometů od finské firmy Patria. Podle deníku šlo o to, že by Patria bez výběrového řízení dodala české armádě minomety, a odměnou za tuto výhodu by pak zaplatila provizi.

Kopřiva, který byl náměstkem ministra obrany pro vyzbrojování od srpna 2003, však od počátku tvrdil, že se ničeho protiprávního nedopustil. Tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) jej však přesto odvolal.

Někdejší náměstek ministra se chtěl podle deníku vyhnout výběrovému řízení vytvořením společného projektu se Slováky. Díky směrnicím Evropské unie totiž nebylo v případě spolupráce dvou států vypsání tendru nutné. Odměnou za snadno získanou zakázku prý mělo být několik procent provize.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…