Zakázky za dvě miliardy zmanipulované, odhalila TV Nova

05.12.2011 22:42

Policie podle televize Nova potvrdila, že v Česku byly letos prostřednictvím upraveného počítačového programu zmanipulovány veřejné zakázky za více než dvě miliardy korun. Pachatelé dokázali údajně ovlivnit výběr stavebních firem. "V ohrožení jsou tak nejrůznější projekty ve čtyřech desítkách obcí. Výsledky znaleckého posudku jasně říkají, že speciální losovací zařízení někdo upravil tak, aby vybralo konkrétní firmy," uvedla televize.

Zakázky za dvě miliardy zmanipulované, odhalila TV Nova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavební práce, ilustrační foto

"Potvrdilo se nám naše podezření, že tato losovací zařízení byla zmanipulována, respektive software těchto losovacích zařízení," řekl Nově mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. 

Počítač měl stavební firmy vylosovat náhodně. Programové vybavení bylo ale podle policistů upraveno tak, aby to pouze vypadalo, že se losuje. Ve skutečnosti bylo dopředu dáno, která firma bude vybrána. Důkazy ale vždy automaticky zmizely. "Veškeré informace z těchto notebooků byly okamžitě po losování smazány," uvedl Ibehej. 

Podle policie je případ natolik rozsáhlý, že jeho vyšetřování bude trvat ještě nejméně několik měsíců, dodala Nova. 

TÉMA: Korupce


O tom, že protikorupční policie vyšetřuje možné podvody při zadávání veřejných zakázek informovala Nova koncem října. V polovině případů prý šlo o peníze z evropských dotací, policie dosud nikoho neobvinila. 

V podezření jsou podle Novy firmy Tercier, s.r.o., Inženýrské služby Hradec Králové s.r.o. a Kleris CZ a.s.. Nikdo z těchto firem se k případu nechce vyjadřovat. V jedné z nich figuruje i Roman Krist, muž známý z takzvané karlovarské losovačky. Ta se v Česku stala pojmem, když záběry ze sporného losování účastníků tendru na stavbu sportovní haly za asi 1,2 miliardy korun viděly na webu youtube.com desetitisíce lidí. Dvouapůlminutový snímek ukazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. 


Čtěte také:

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…