Zakládá Jiří Zimola novou stranu? Možná ano

13.11.2019 10:25

Změna 2020. Pod hlavičkou tohoto hnutí by mohl jít do příštích krajských voleb exhejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Ten je však v současné době šéfem jihočeské organizace ČSSD. Píše o tom server Novinky.cz.

Zakládá Jiří Zimola novou stranu? Možná ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Registraci politického hnutí Změna 2020 měl na Zimolův popud zařídit radní Týnu nad Vltavou David Slepička (ČSSD). Zimola registraci potvrdil. „Nežádal jsem ale o ni já. Stále jsem totiž krajský předseda ČSSD. Na účast v krajských volbách tohoto hnutí se tedy musíte ptát zakládajících členů, mezi které já v tento moment nepatřím,“ uvedl Zimola. 

Slepička však uvedl, že k registraci došlo právě na základě Zimolova přání. To však sám exhejtman nekomentoval. „Není záměrem štěpit ČSSD. V tuto chvíli, nevím, jak bych to řekl. Jsou to zadní vrátka?“ poznamenal ještě k celé věci Slepička s tím, že jak to bude pokračovat, se uvidí v příštích dnech. „V tuto chvíli není záměr odcházet nebo kandidovat,“ dodal.

ČSSD na jihu Čech obhajuje vítězství a zisk 22,55 procent hlasů. Sociálně demokratickou kandidátku v krajských volbách vedl Zimola třikrát a vždycky v nich vyhrál. Hejtmanem byl devět let, funkci opustil až na jaře 2017, kdy v průběhu koaličního jednání přenechal místo stranické kolegyni Ivaně Stráské. Zimola uvedl, že nyní okresní organizace vybírají vhodné kandidáty pro krajské volby v roce 2020 a z nich pak vznikne kandidátní listina. „Kdo bude lídrem, se teprve ukáže,“ uvedl.

V podobné fázi je ANO, které skončilo před třemi roky druhé za ČSSD. „Máme naplánované jednání jednotlivých oblastních sněmů. Krajský sněm pak sestaví listinu kandidátů, kterou bude schvalovat centrála ANO,“ uvedl jihočeský zastupitel a českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO). Kandidátku hnutí vedla před třemi roky Radka Maxová. Podle Svobody ale asi za rok lídrem nebude. „Jsem skoro přesvědčen, že funkce europoslankyně ji natolik vytíží, že by to bylo naprosto nereálné,“ uvedl Svoboda.

Podobu kandidátní listiny i osobu, která ji povede, teprve hledají i další strany. Některé subjekty počítají s tím, že do voleb opět vstoupí v koalici. Jedná se například o formaci Pro jižní Čechy, kterou tvořili mimo jiné zástupci TOP 09 a STAN. „Spolupráce se nám osvědčila a hodláme v ní pokračovat. Ještě oslovujeme jiné subjekty, zda by neměly zájem kandidovat s námi,“ řekl předseda jihočeské TOP 09 Tomáš Bouzek.

Krajské volby v příštím roce by měly být i prvním velkým testem pro nové hnutí Trikolóra. „V příštích měsících bude ustanoven krajský předseda a dva místopředsedové. Následně začne vznikat i kandidátka pro volby,“ řekla ČTK mluvčí jihočeské Trikolóry Ivana Kerlesová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…