Zakladatel ODS a bývalý Klausův kamarád: Politika je tu jen pokračováním byznysu

21.12.2013 21:32

Česká demokracie již nějaký čas není běžnou demokracii, jak by měla vypadat ve vyspělé zemi, a to proto, že zdejší politika je často jen pokračováním byznysu. Ve vyspělých státech existuje tato vazba také, ale existují pravidla, která tuto spojnici oslabují. V Česku je tomu ale jinak, ona spojnice je tu velmi silná. Myslí si to alespoň předseda uskupení Občané.cz, původně spoluzakladatel ODS, Petr Havlík, který nešetří Babiše.

Zakladatel ODS a bývalý Klausův kamarád: Politika je tu jen pokračováním byznysu
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

„Tváříme se jako vyspělá demokracie, ale ve skutečnosti jsme nabrali již docela dávno kurs jiným směrem. Politika se u nás z nemalé části stala jen pokračováním byznysu jinými prostředky. Byznys nejen, že zásadním způsobem ovlivňuje politické poměry, ale doslova přebírá otěže moci. Stát je tak de facto koneckonců jen firma svého druhu a kdo jiný by měl změnit dnešní svízelnou situaci, nežli úspěšný byznysmen. Při tomto vnímaní reality ani nevadí, že se politický subjekt vytváří pouze jako divize byznysového holdingu,“ poznamenává Havlík.

Co může dělat občan

O tomto ještě zesíleném propojení politiky a byznysu svědčí podle Havlíka notná snaha hnutí ANO, aby lidovci neovládli resort zemědělství, v němž má šéf nového politického uskupení miliardář Andrej Babiš své zájmy. Prý nás čeká vláda tvořená ČSSD a ANO, která se bude napříště opírat o hlasy KSČM nebo Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamury.

Vysoký počet hlasů, který tato „koalice“ dá dohromady, ale neznamená, že nás v příštích letech čeká stabilní vláda. Podle Havlíka bude stabilní jen tak dlouho, jak dlouho to budou potřebovat dva silní hráči na politické scéně - Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman. Andrej Babiš přitom ukázal, že není tak těžké stát se z miliardáře - podnikatele silným hráčem. Stačí k tomu pár líbivých hesel o tom, že bude líp, nějaká ta slova o korupci a velké množství peněz v předvolební kampani.

A co s tímto ne právě radostným stavem české politiky může dělat občan? Buď může plout s proudem, nebo může rezignovat na sledování veřejného dění, a nakonec také může dávat o to větší pozor, co dělají vysoce postavení politici, ale i starostové malých obcí. Právě tato občanská aktivita je podle Havlíka tím, co by mohlo naší demokracii do budoucna pomoci.

„Měli bychom klást naprosto zásadní otázky a vyžadovat na ně odpovědi od všech těch dočasných správců našich daní, kteří v politických funkcích spravují zemi, počínaje prezidentem a konče venkovským starostou. Chceme být jen něčí gubernií, kolonií, či dokonce jen rukojmím nějakých byznysových zájmů, nebo budeme usilovat o hrdý, svébytný a svrchovaný stát?“ ptá se Havlík.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …