Zakladatel totalitního ústavu o významu lustrací: Spojuje nás to s „Listopadem"

11.02.2014 16:54

Proti zrušení lustračního zákona se podle internetových stránek televize ČT24 vyslovil historik a bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček. Myslí si, že pokud bychom zrušili lustrační zákon, otevřeli bychom tak cestu konfidentům minulého režimu zpět do vysokých funkcí. Pak bychom si ale museli položit otázku, kdo vlastně vyhrál sametovou revoluci.

Zakladatel totalitního ústavu o významu lustrací: Spojuje nás to s „Listopadem"
Foto: Dezidor, (Licence Creative Commons)
Popisek: Zakladatel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček

„Ač se to nezdá, lustrační zákon nás velmi silně spojuje s událostmi listopadu 1989," cituje server bývalého ředitele ÚSTR. Podle něj v době, kdy byl lustrační zákon přijímán, kodifikoval to, co všichni chtěli, tedy aby byli konkrétní služebníci minulého režimu odstaveni legální cestou od moci. „Není totiž možné dostávat lidi z funkcí jen na základě revolučního nadšení a přesvědčení, že oni byli těmi, kdo konali věci neslučitelné s nově vznikajícím demokratickým systémem."

Lustrační zákon schválilo bývalé Federální shromáždění v říjnu 1991. Původně měl platit pět let, jeho účinnost však Parlament prodloužil nejprve v říjnu 1995 o čtyři roky a koncem roku 2000 bylo omezení platnosti lustračního zákona zrušeno úplně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…