Zákon má vychovávat společnost, zaznělo u Moravce. Toto se chystá

13.12.2015 14:21

Jak bude vypadat nový zákon o zadávání veřejných zakázek? Právě o tom v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize hovořila ministryně pro místní rozvoj za ANO Karla Šlechtová. Proti ní ve studiu usedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, řídící společník firmy LINET Zbyněk Frolík. Podnikatel konstatoval, že má tento zákon vychovávat podnikatele i stát.

Zákon má vychovávat společnost, zaznělo u Moravce. Toto se chystá
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně Šlechtová prozradila, že se uvažuje také o zpoplatnění podávání stížností k antimonopolnímu úřadu. „Zatím se uvažuje o poplatku 100 korun,“ prozradila dáma. Ale to ještě není vše. Počítá se s kaucí, která by ÚHOS propadla, kdyby se ukázalo, že bylo podání podnětu neodůvodněné. „My tam tu kauci natvrdo chceme dát,“ doplnila členka kabinetu. Frolík k tomu dodal, že některé firmy využívají podávání podnětů jako určitou podobu obstrukce. A v takových případech by tuto kauci velmi uvítal.  

I v novém zákoně se počítá s tím, že bude možné sáhnout k jednacím řízením bez uveřejnění, která nejsou právě průhledná. Ministryně přesto volala po výrazném snížení těchto případů. Na MMR prý nařídila, že každý takovýto případ jí musí být předložen a obhájen.

Její kolega v kabinetu Dan Ťok – ministr dopravy – prosadil jednací řízení bez uveřejnění u projektu na výběr mýta. Frolík v tom nevidí problém. Podle jeho názoru se může stát, že se ministerstvo dostane pod časový tlak, a to nikoli vlastní vinou.

Šlechtová poukázala na to, že nový zákon počítá s rozkrytím majetkových poměrů každého vítěze státní zakázky. Protiřečník tady ale varoval před možným tlakem lobbistů. Díky nim prý ještě není jasné, v jaké podobě zákon nakonec sněmovnou projde. Střet se čeká např. o tzv. vícepráce. Půjde o to, o kolik bude možné zakázku zdražit skrze tzv. vícepráce. Uvažuje se o 50 procentech, ale také jen o 30 procentech. Druhá varianta by podle Frolíka byla výchovnější. „Má-li ten zákon být výchovný, aby formoval společnost i stát k nějakému efektivnějšímu jednání, tak těch 30 procent bude namístě,“ doplnil host.

Na chystaném zákonu ocenil, že zkracuje různé lhůty, pročež by mohlo docházet i k rychlejšímu řešení různých stížností a celý proces se zpružní. Veřejná správa by se ale měla naučit s těmi lhůtami pracovat tak, aby byly projekty realizovány v určitém období.

Důležité bude také to, že se do výběrového řízení nebude moci přihlásit firma, se kterou se obec jako subjekt soudí o nějakou předchozí zakázku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…