Zákon možná umožní zakrývání obličeje na demonstracích

21.05.2015 14:27

Účastníci shromáždění možná budou moct mít v některých případech zakrytý obličej, což nynější právní úprava nedovoluje. Změkčení podmínek navrhuje novela shromažďovacího zákona, kterou příští týden projedná vláda. Zakrytí obličeje bude možné v případech, kdy to povolí policisté nebo úředníci, a kdy poslouží ke splnění účelu shromáždění, a nebude tím narušen veřejný pořádek.

Zákon možná umožní zakrývání obličeje na demonstracích
Foto: Vít Hassan
Popisek: Demonstrace v Brně

Novela zákona také počítá s tím, že upraví podmínky pro konání shromáždění. Týkat se to bude hlavně obecních úřadů, které akce povolují. "Úřad nemá téměř žádné možnosti, jak konání shromáždění regulovat, proto často sahá k zákazu shromáždění, což by však měl být vždy až krajní prostředek," uvádí ministerstvo vnitra v materiálech pro vládu. Zákon by proto měl úřadům umožnit, aby například blíže vymezily místo shromáždění, jeho délku nebo další podmínky pro zajištění pořádku. 
   
Další úprava shromažďovacího zákona se týká případů, kdy je na jedno místo a ve stejný čas nahlášeno více shromáždění. Nyní se musejí pořadatelé jednotlivých akcí dohodnout a když to neudělají, tak úřady zakážou shromáždění, které bylo nahlášeno později. Novela nově úřadům umožní stanovit podmínky pro svolavatele tak, aby se třeba na jednom velkém náměstí mohlo uskutečnit víc shromáždění najednou. Novela zákona také upřesňuje procesy a pravomoci k rozpuštění shromáždění. 
   
Shromáždění, demonstrace a podobné akce nyní upravuje zákon, který vznikl v roce 1990. Pokud novela projde vládou, půjde do dalšího legislativního procesu - schválit ho musejí poslanci a senátoři, pak musí novelu podepsat prezident. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…