Zákon o sociálním bydlení se podle Špidly do června 2017 asi nestihne

22.06.2016 12:55

Zákon o sociálním bydlení s největší pravděpodobností nezačne platit v pololetí příštího roku, jak se plánovalo. Zpoždění bude nejspíš minimálně půlroční. Vláda by normu měla začít projednávat na přelomu října a listopadu. Novinářům to dnes řekl šéf premiérových poradců Vladimír Špidla. Šance na přijetí zákona jsou podle něj ale velké.

Zákon o sociálním bydlení se podle Špidly do června 2017 asi nestihne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Podle původních vládních plánů měla norma o sociálním bydlení platit od ledna příštího roku. Přípravy se ale opožďují. O pravidlech nového systému mají vládní strany rozdílné představy.

Naděje je značná

„Šance na přijetí zákona nikdy nebyla tak dobrá. Odvedl se velký kus práce, takže naděje je značná,“ řekl ČTK Špidla. Podle něj „rozumné posunutí“ nepředstavuje zásadnější problém.

Vláda by měla paragrafy začít projednávat na přelomu října a listopadu. Pak by předlohu měla dostat Sněmovna. Špidla odhaduje, že by zákon mohla dolní komora schválit zhruba v květnu příštího roku. Normu pak ještě projedná Senát a dostane k podpisu prezident.

Koncepci se podařilo schválit až loni na podzim

Návrh zákona vychází z koncepce sociálního bydlení. Tu se kabinetu podařilo po průtazích schválit až loni na podzim. Náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová (ČSSD) před nedávnem poslancům sociálního výboru řekla, že podle normy budou všechny obce muset mít sociální byty. Povinnost se dotkne i těch malých. Kolik procent bytů by měly na sociální bydlení vyčlenit, ale zákon nestanoví. Rozhodovat bude potřebnost.

Koncepce počítá se třemi stupni bydlení pro potřebné – s krizovým bydlením, sociálními byty a dostupnými byty. Pomoc by mohli dostat lidé či rodiny, jimž na přiměřené bydlení nestačí 40 procent příjmu. Ke koncepci měly výhrady opoziční strany či Svaz měst a obcí. Na pravidla sociálního bydlení nemají stejný pohled ale ani koaliční strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …