Zákon o střetu zájmů vstupuje v platnost

25.01.2017 6:39

Ve Sbírce zákonů dnes vychází novela zákona o střetu zájmů, který tím vstupuje v platnost. Část zákona, která postihuje podnikání vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO), nabude účinnosti po 15 dnech. Pokud se Babiš do té doby nezbaví svých firem, přijdou tyto podniky o šanci ucházet se o státní dotace.

Zákon o střetu zájmů vstupuje v platnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Sněmovna zákon schválila navzdory vetu prezidenta Miloše Zemana. Ten už při vyhlášení veta upozornil na to, že pokud ho poslanci přehlasují, napadne zákon u Ústavního soudu. Babiš už dříve novinářům řekl, že prezidenta o stížnost nežádal. Pokud by ji Zeman nepodal, obrátí se na Ústavní soud poslanecký klub hnutí ANO.

Podle zákona nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám společnosti, v nichž členové kabinetu drží nejméně čtvrtinový podíl. Babiš nyní vlastní skupinu Agrofert stoprocentně. Agrofert je největší producent v českém zemědělství a potravinářství, dvojka v chemickém průmyslu a významný subjekt i v lesnictví a médiích. Koncern zaměstnává více než 34.000 lidí.

Babiš dosud neupřesnil, jakým způsobem se svého majetku zbaví. Upozornil pouze, že to bude nákladná záležitost a že na to má velmi málo času. Spekuluje se o tom, že by jeho majetek spravoval svěřenský fond.

Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Tato část zákona se však bude vztahovat až na kabinet, který vznikne po podzimních volbách do Sněmovny, takže Babiše nezasáhne okamžitě. Pod Agrofert spadá mediální dům Mafra, vicepremiér vlastní i rozhlasovou stanici Impuls a hudební televizi Óčko.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …