Zákon o veřejných zakázkách je podle zadavatelů nepřehledný

13.04.2015 12:02

Současný zákon o veřejných zakázkách je nepřehledný, tvrdí zadavatelé i dodavatelé tendrů. Celý proces je podle nic navíc zbytečně administrativně složitý. Vyplývá to z průzkumu mezi veřejnými, sektorovými a dotovanými zadavateli a mezi dodavateli veřejných zakázek, který měsíc po nabytí účinnosti takzvané technické novely zákona uskutečnila advokátní kancelář Ambruz & Dark Deloitte Legal. ČTK má závěry průzkumu k dispozici.

Zákon o veřejných zakázkách je podle zadavatelů nepřehledný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Technická novela měla hlavně rychle odstranit hlavní výtky odborné veřejnosti, celý proces zadávání tendrů však ještě více zamotala. Alespoň podle respondentů průzkumu, z nichž 40 procent hodnotí současnou právní úpravu jako nepřehlednou a nejasnou.

"Většina lidí zapojených do procesu veřejných zakázek na straně zadavatelů i dodavatelů dlouhodobě kritizuje administrativní zátěž spojenou s každou veřejnou zakázkou. Není náhoda, že novela zákona o veřejných zakázkách se již v minulosti objevila na seznamu nejhorších legislativních počinů v rámci ankety Zákon roku," podotkl advokát Ondřej Chmela.

Ministerstvo připravuje zcela nový zákon

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nyní připravuje zcela nový zákon, který pracovně nazývá zákon o zadávacích řízeních.  Čtvrtina (27 procent) zadavatelů a dodavatelů od něj očekává právě snížení administrativní náročnosti zadávacího procesu. Podle 32 procent respondentů průzkumu by měl být stručnější a přehlednější.

Podle Chmely se těmto požadavků po minulých zkušenostech nelze divit. "Stávající složitý zákon prošel za necelých devět let účinnosti dvěma desítkami novelizací, což nepřispívá k jeho přehlednosti. V mnoha případech se zavádí novinky, které vzápětí následující novela opět ruší. K tomu je třeba připočítat rozsáhlou rozhodovací praxi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, která řadu ustanovení zákona vykládá pro zadavatele značně překvapivým způsobem. Zadavatelé tak mnohdy vůbec nevědí, jakým způsobem řešit jednotlivé nestandardní situace," upozornil advokát z kanceláře Ambruz & Dark Deloitte Legal.

Věcný záměr zákona o zadávacím řízení v polovině března schválila vláda. Norma určuje podmínky zadávacího řízení. Zadavatelům zakázek dává větší pravomoci, současně jim nařizuje postupovat transparentně a přiměřeně. Zakazuje například uzavřít smlouvu s účastníkem tendru, který nesplňuje požadavky zákona či zadavatele. Zvyšuje také limit pro povolené vícepráce na 50 procent ze 30 procent, které platí nyní.

MMR chce také u některých typů tendrů zakázat vybírat vítěze pouze podle nejnižší ceny. Veřejným institucím chce umožnit zadávat zakázky na právní služby při soudních a správních sporech bez výběrového řízení.

Paragrafovým zněním by se měla vláda zabývat letos v květnu či červnu, do Poslanecké sněmovny by měl přijít na podzim. Kvůli evropským pravidlům musí nový zákon začít platit nejpozději 18. dubna 2016.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…