Zákonná opatření může zrušit soud, pronesl Sobotka z ODS. Štěch šel "do vrtule"

29.09.2013 14:14

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS se bojí, že případná přijatá zákonná opatření může zrušit Ústavní soud. To odmítá předseda Milan Štěch (ČSSD), který takovou možnost označil v Otázkách Václava Moravce za velmi nepravděpodobnou.

Zákonná opatření může zrušit soud, pronesl Sobotka z ODS. Štěch šel "do vrtule"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka ve své kanceláři

Sobotka vyjádřil obavy, aby zákonná opatření nebyla napadena u Ústavního soudu a aby následně nebyla soudem zrušena. Jde totiž o to, jak zhodnotit, které věci jsou neodkladné a které ještě ne. „Proč by měl Ústavní soud rušit něco, co chtěla vláda, Senát, podepsal to prezident a dodatečně schválí sněmovna? Proč by to rušil?“ ptal se předseda Senátu Milan Štěch.

Občanský zákoník je prioritou

Shoda panovala na tom, že prioritou je nový občanský zákoník. „Občanský zákoník by měl platit a úvahy o jeho odkladu jsou špatné. Já mám pocit, že někteří jsou líní si zákoník prostudovat, a proto jsou pro odklad,“ rozzlobil se Sobotka. K jeho schválení se přiklání i Štěch, třebaže se mu mnoho věcí nelíbí. „Pro řadového občana by bylo lepší, kdyby zatím neplatil, ale už vidím, jak by někteří lidé skrze média spustili palbu, že to je návrat do 50. let, že je to chaos a že za to můžeme my,“ prohlásil.

A odmítl, že by ČSSD nesla vinu za případné problémy způsobené neschválením zákoníku a dalších, zejména daňových, zákonů. „Je problém, že takovéto množství zákonů se projednává na poslední chvíli a je třeba se ptát, kdo za to může. My ne. Tvůrcem občanského zákoníku je bývalá vláda, a ta za něj musí nést odpovědnost, ne případná sociálnědemokratická vláda,“ bránil se Štěch. A pochlubil se, že odmítnutím daňových zákonů se zachránilo 20 miliard.

Nebezpečí nových politických uskupení

Štěch i Sobotka sdílejí obavy před novými politickými uskupeními. „My jsme ve fázi, kdy lidé výrazně ztratili důvěru v politiku a politiky. A můžou za to někteří politici, kteří se považovali za nadlidi a dělali věci, na které neměli právo. Ale měli bychom si vzít poučení z Věcí veřejných a novým uskupením nedůvěřovat,“ řekl předseda Senátu.

„Já mám obavy, že nová uskupení nejsou programově ukotvena, přelévají se tam levicoví i pravicoví voliči. Platíme daň za naše chyby, ale máme aspoň program. Bez programu a politických stran to nejde, to by si měl každý občan uvědomit,“ zdůraznil zase Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…